Hamarabb mászott le a fáról az ember

Sokkal korábban, mint ahogy azt eddig gondolták, már 3,7 millió évvel ezelőtt két lábon jártak őseink.
Kapcsolódó cikkek

Brit tudósok a tanzániai Laetoliban 11 Australopithecus afarensis primitív embertől származó lábnyomot vizsgáltak meg, és az emberszabású majmok által hagyott lenyomatokkal hasonlították össze.

Arra az eredményre jutottak, hogy a két lábon való felegyenesedett járás már 3,7 millió évvel ezelőtt bekövetkezhetett. Az emberek őseinek számító Australopithecus afarensis az eddigi tudományos vizsgálatok alapján 1,9 millió éve sétált először.

Ha igaz a brit tudósok feltevése, az ember felegyenesedése majdnem kétmillió évvel korábban történt, mint ahogy azt eddig gondolták.

Egyesek szerint az Australopithecus afarensis az Australopithecus-fajból kivált Homo nemhez tartozó előember. A faj mintegy 4-2,5 millió évvel ezelőtt élt. Sokáig az Etiópiában talált nőstény, Lucy csontvázának töredékeiből tudtuk róla a legtöbbet, de a kevés és hiányos lelet nem mutatott meg sokat róluk.

Laetoliban három egyed megkövesedett lábnyomát találták meg: ezekből egyértelműen kitűnik, hogy két lábon jártak, és nagylábujjaik már az emberhez hasonlóan előre mutattak. Feltehetően erdőkben éltek, de a fákon a mai csimpánzoknál esetlenebbül közlekedtek.