Kiderülhet a Mount Everest nagy rejtélye

Egy ausztrál hegymászó jóvoltából megoldódhat a történelmi rejtély, hogy mikor hódították meg először a világ legmagasabb hegycsúcsát.
Kapcsolódó cikkek

A brit Andrew „Sandy” Irvine honfitársával, George Malloryval indult a Mount Everest (Csomolungma) meghódítására 1924-ben. Az expedíció tagjainak a 8848 méteres csúcs közelében veszett nyoma, a kérdés, hogy vajon sikerült-e felkapaszkodniuk a csúcsra, viszont azóta is él. George Mallory maradványaira 1999-ben találtak rá, de nem találtak nála felvételek készítésére alkalmas felszerelést.

Duncan Chessell ausztrál hegymászó a múlt héten a Csomolungma északi oldalán mászott és arról számolt be, hogy az erős szél régi hórétegeket söpört le a hegyről, és évtizedek óta elzárt sziklák is megközelíthetővé váltak ott, ahol Irvine holtteste pihenhet.
“A csúcs felé tartva szándékomban áll átkutatni ezeket, hogy kihasználjam a ritkán adódó alkalmat Irvine és talán a hiányzó kamera megtalálására” – üzente Chessell.

A történelem az új-zélandi Edmund Hillaryt és Tenzing Norgay serpát tartja számon mint az első hegymászókat, akik meghódították a Mount Everestet 1953-ban. Mallorry és Irvine története azonban mindmáig izgatja a hegymászóközösséget.

Duncan Chessell vasárnap vagy hétfőn érheti el a hegycsúcsot, és ő lehet az első ausztrál, aki háromszor is megmászta a 8848 méteres ormot.