A Holdon született gyerek talán sosem jöhet a Földre

Balatonfüreden rendezték meg az I. Hazai Űrkongresszust. A rendezvényen Jim Christensent, az Aldrin Family Foundation jelenlegi és a NASA korábbi oktatási igazgatóhelyettesét kérdeztük, aki világméretű erőfeszítésről, Holdon született gyermekekről és a karnyújtásnyira lévő sci-fi világáról beszélt lapunknak.

Az Egyesült Államokban generációk óta úgy nőnek fel a gyerekek, hogy életük első tizenegynéhány éve valamely pontján nagy eséllyel asztronauták akarnak lenni. Magyarországon viszont az űrhajós mint hivatás valószínűleg csak kevés kicsi karrierálmai között szerepel.

Pedig fontos lenne, hogy a jövő nemzedéke elkezdjen igazán érdeklődni az űrutazás, az űrkutatás, az űripar iránt, hiszen a világűr szerepe egyre nő életünkben, gazdasági jelentősége például már most hatalmas, a jövőben viszont még tovább erősödhet.

Ha nem akarunk lemaradni, meg kell próbálnunk felzárkózni a nagy űrnemzetekhez, ehhez pedig elengedhetetlen a fiatalok motiválása, érdeklődésének felkeltése, elvégre közülük kerülhetnek ki a jövő kutatói, mérnökei és más szakemberei.

Az Orion Űrnemzedék Alapítvány célja éppen az, hogy ismeretterjesztéssel keltse fel a fiatalabbak érdeklődését az űr iránt. A szervezet 2024. június 7-én rendezte meg Balatonfüreden az I. Hazai Űrkongresszust. A rendezvényen Jim Christensen, az Aldrin Family Foundation munkatársa, a NASA volt oktatási igazgatóhelyettese, a Home on the Moon projekt gondozója is felszólalt. A szakértőt a 24.hu külön is kérdezhette a NASA és az emberiség legfontosabb űrbéli álmával, a Hold kolonizálásával kapcsolatban.

Szajki Bálint / 24.hu – Jim Christensen

Hatalmas verseny tanúi vagyunk

Az emberiséget ősidők óta ámulatba ejti a Hold, mesék, dalok, sőt egész vallások épültek fel köré. Csodálatunk a modern tudomány kialakulásával, fejlődésével sem csillapodott, a teliholdas, felhőtlen nyári éjszakákban mintha mind a mai napig rejtőzne valami misztikum.

Igaz, az egyre kifinomultabb távcsöveknek, majd az űrszondáknak, leszállóegységeknek köszönhetően a Hold egyre érthetőbbé, elérhetőbbé vált. Sokan vannak, akik szerint fajunk történetének egyik csúcspontja, amikor 1969-ben első alkalommal lépett ember az objektum felszínére. Az biztos, hogy az Apollo-programmal Amerika történelmet írt: első – és ez idáig utolsó alkalommal – jutottak el emberek egy idegen objektum felszínére.

1972 óta azonban senki sem járt az égitesten: az emberes missziók túl költségesnek bizonyultak, a hidegháborús propaganda számára pedig az újabb leszállás már nem volt létszükséglet. Noha a későbbiekben is gyakran felmerült további küldetések ötlete, egészen 2019-ig, az Artemis-program bejelentéséig kellett várni, amíg az elképzelésekből realitás lett.

A NASA programjának keretében jelen állás szerint legkorábban 2026-ban léphet ismét ember a Holdra, a tervek között ugyanakkor nem csupán landolási missziók szerepelnek.

Az Artemis egyik legfőbb célja egy holdbázis, valamint egy, a későbbi küldetéseket támogató, a Hold körül keringő űrállomás létrehozása.

A következő álom, hogy az égitest környékéről elindulva a Marsra is eljussanak asztronauták.

Szajki Bálint / 24.hu – A balatonfüredi Űrkongresszus 2024. június 7-én.
Szajki Bálint / 24.hu – A balatonfüredi Űrkongresszus 2024. június 7-én.

Az elmúlt években eközben kiderült, Kína nagyon is komolyan gondolja, hogy a robotizált missziói mellett idővel tajkonautákkal is elérje a Holdat. Az ázsiai ország szintén saját létesítményt hozna létre az objektumon, a legfőbb partner ebben Oroszország lenne.

Jelenleg komoly versenyfutás zajlik a Holdért, az egyik oldalon az Egyesült Államokkal és az Artemis Accords nevű egyezményrendszer tagjaival, a másikon pedig Kínával és annak űrszövetségeseivel – némiképp leegyszerűsítve: a hidegháborús űrversenyhez hasonlóan a Nyugat és a Kelet néz szembe egymással. Mivel az Artemis-program az utóbbi időkben komoly csúszást tapasztalt, több amerikai döntéshozó és szakember már attól tart, hogy Kína beelőzhet.

Látszólag másodlagos problémáról van szó, de a Hold meghódítása napjainkra kiemelt jelentőségű, gazdaságilag és politikailag egyaránt fontos kérdéssé vált – a témáról itt írtunk bővebben. Az égitest kolonizálása ráadásul precedenst teremthet az idegen objektumok potenciális későbbi kiaknázásában.

Világméretű erőfeszítés

„A Hold kapcsán nem a technológia, hanem a finanszírozás a kihívás” – mondta a 24.hu-nak Jim Christensen. A szakember szerint a legnagyobb nehézséget az adja, hogy a politikának valamilyen módon el kell adnia az űrprogramra elköltött hatalmas összegeket. (Arról, hogy az űrkutatás valójában mennyire hasznos, mennyire befolyásolja a hétköznapi emberek életét is, korábban Dr. Kiss László csillagász beszélt lapunknak.)

Christensen úgy véli, ha a választópolgárokat sikerül meggyőzni arról, hogy a holdprogram igenis fontos a jövő szempontjából, az óriási löketet adhat a törekvéseknek. Kiemelte ugyanakkor, hogy a holdküldetések levezénylésének feladata nem egyedül az Egyesült Államokra hárul majd.

„Világméretű erőfeszítés lesz” – húzta alá a szakértő, hozzátéve, hogy az Artemis számára fejlesztett Orion űrhajó kapszuláját például a NASA megbízásából az amerikai Lockheed Martin gyártja, ám a szervizmodult már az Európai Űrügynökségen (ESA) keresztül a francia Airbus készíti.

MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP

A finanszírozás mellett a fiziológia jelentheti az újabb fontos akadályt. Ma már tudjuk, hogy az űrbéli környezet drasztikusan hat az emberi szervezetre.

A híres Kelly-kísérletben az egyik testvér, Scott Kelly nem egészen egy évet, 340 napot töltött el a Nemzetközi Űrállomáson, míg ikerpárja, a szintén asztronauta Mark a Földön tartózkodott. A kutatás végén Scott szervezetében látványos átalakulásokat figyeltek meg, egyes génjeinek aktivitása is megváltozott. Kérdés, hogy milyen következményekkel járhat, ha az ember nem néhány napot, hanem heteket, hónapokat, éveket tölt el a Holdon, esetleg egyenesen ott születik.

A Hold gyermekei

Mint Jim Christensen rávilágított, valójában még nagyon keveset tudunk arról, mit tesz az űr a szervezetünkkel. „Tudjuk, hogy a mikrogravitáció (köznapi nevén a súlytalanság – a szerk.) furcsaságokat művel a szervezettel, tudjuk, hogy testünk 1g-re van tervezve. A Hold nehézségi gyorsulása 1,62 méter per szekundum négyzet, a Földdé viszont 9,81. Nem tudjuk, hogy a holdi környezet miként hat majd, egyszerűen nincsenek tapasztalataink” – nyilatkozta lapunknak a szakértő.

Érdemes gyorsan hozzátenni: a NASA és más űrhivatalok egyelőre emberi jelenlétet, állandóan cserélődő legénységgel üzemelő kutatóbázisokat képzelnek el az égitestre. Idővel azonban a komolyabb megtelepedés is szóba jöhet.

Egy nap gyermek jön majd világra a Holdon, és nem hiszem, hogy valaha eljöhet a Földre, mert a teste egyhatod gravitáción fejlődött

– emelte ki.

Szajki Bálint / 24.hu

Hogy az első holdi gyermek mikor fog megszületni, az homályos, de valószínűleg nem a mi életünkben, talán inkább a következő évszázadban. Christensen nem tartja valószínűnek, hogy egyhamar családok költözzenek az égitestre, az állandó jelenlét viszont meglepően közeli lehet. Mint hozzátette: az Artemis-program esetében épp a finanszírozási elköteleződés jelenti az akadályt ennek megfogalmazása előtt.

Ahhoz, hogy civilek is eljuthassanak, esetleg meg is telepedhessenek a Holdon, még hosszú út vezet. Hivatásos űrhajósok több mint 60 éve látogatják a világűrt, az űrturizmus révén pedig immár fizető utasok is eljuthatnak az atmoszféra határán túlra.

Az efféle utazás egyelőre csak a leggazdagabbaknak, esetleg szponzorok révén a szerencsésebbeknek adatik meg. „Kiszámoltam, csak akkor engedhetnék meg egy ilyen utat, ha az egész nyugdíj-megtakarításom elhasználnám. Nem hiszem, hogy a feleségem örülne ennek” – mondta Jim Christensen.

Karnyújtásnyira a sci-fi világa

A szakember úgy látja, a napjainkban még a sci-fi világába illő problémák a nem is olyan távoli jövőben nagyon is valós kihívások lesznek. Az elkövetkező időszak feladata lesz ezekre megoldást találni, a nemzetközi közösségre pedig komoly felelősség hárul, elvégre egy idegen égitest kiaknázása példátlan esemény lenne az emberiség történetében.

„Végső soron az emberek azért akarnak a Holdra menni, mert úgy gondolják, hogy ebből pénz lehet” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy valóban komoly a gazdasági potenciál, az objektumon többek között alumíniumot, titánt, vizet lehetne kinyerni.

Szajki Bálint / 24.hu

„El lehet képzelni azt a napot, amikor az ember a Holdon bányászik, az ércet felküldi az űrbe, ott pedig egy napenergiával működő állomás felveszi azt. Finomítja a titánt és az alumíniumot, majd egy hatalmas építményt hoz létre, amelyet egy kis lökéssel elküldenek Föld körüli pályára. Egy nap az Enterprise csillaghajóhoz hasonló űreszközöket építhet fajunk, amelyeket a Holdról származó oxigénnel és hidrogénnel tankolhatnak” – mondta.

A szakember úgy látja, a legfőbb kérdés az, hogy kié a nyersanyag, az erőforrás, amelyet a Holdon és az űr más helyszínein találunk.

Elképzelhető, hogy a NASA és az ESA képes lesz az ásványi anyagok kinyerésére, ehhez azonban Kínának is lesz egy-két szava.

A feladat az lenne, hogy az űrkolonizálás békés úton történjen, a világűr pedig ne váljon újabb konfliktusok forrásává.

Kapcsolódó
Több égitesten élő fajjá válhat az emberiség
Az új, Amerika és Kína között kibontakozott űrverseny egyik legfőbb célja, hogy ki veti meg előbb a lábát a Holdon.