Szinte minden korábbi hibát kijavított a Xiaomi legújabb mobilja

A Xiaomi szeptember 26-án mutatta be legújabb mobilszériáját, a 13T-termékcsaládot, ami bár sok tekintetben pótolja az elődök hiányosságait, de ár szempontjából még mindig túlságosan vastagon fog a kínai gyártó ceruzája.

Egyre nehezebb átütő innovációt mutatni az okostelefonok piacán, de a nagy gyártók pontosan tudják, hogy az egyre nagyobb számokkal a laikusok meggyőzhetők a vásárlásról. Nem véletlen, hogy a tavalyi év során a Motorola, a Xiaomi és a Samsung is bemutatott egy-egy 200 megapixeles kamerával ellátott készüléket.

Persze ezt sem lehet a végtelenségig csinálni, így a Xiaomi idén már nem a számokkal, hanem a teljesítménnyel kívánt nagyot robbantani. Ennek lett az eredménye a szeptember 26-án, Berlinben bemutatott Xiaomi 13T-sorozat.

A kínai gyártó régóta jelen van az európai piacon, és mióta a szintén kínai Huaweit megfosztották az Android-támogatástól és a Leica-partnerség is véget ért, egyre több felhasználó nyergel át a Xiaomihoz.

Ebben nagy szerepet játszik az is, hogy a mobilgyártó termékpalettája meglehetősen széles: 50 ezer forint alatt, és 400 ezer forint felett is kínál készülékeket, sőt egyértelműen ezen céghez társítható a vezető pozíció a gyorstöltés frontján: egyes Xiaomi készülékeket akár negyed óra alatt nulláról százra lehet pumpálni. Emellett nemrégiben a Leicát is sikerült megszerezni partnernek, és bár nem a 13T-sorozat az első termékcsalád, ami megkapta a Leica-egységeket (a Xiaomi 13 modellekről itt írtunk), ezen modelleknél érezhető igazán a szintlépés.

Xiaomi

Xiaomi 13T Pro

A tavalyi csúcsmodellhez képest idén több változás is tapasztalható, pozitív és negatív egyaránt. Előremutató például, hogy a kínai gyártó, hallgatva a felhasználói igényekre, a fekete színű üveghátlap mellé bevezette a vegán bőrből készült Alpine Blue kialakítást is, ami miatt pár tized milliméterrel ugyan vastagabb lett a készülék, cserébe a mobil könnyebb, sőt, a csúszósságot is sikerült minimalizálni.

A kijelző alapja egy 6,67 hüvelykes AMOLED panel, HDR10+ kompatibilitással, decens gyorsaságú képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasóval, és 2712 x 1220 pixeles felbontással. Jóllehet ezen a szinten már kevesebbet érzékelünk belőle, de a képfrissítés is gyorsabb lett: 120 Hz-ről 144-re nőtt mindkét modell esetében, az AdaptiveSync funkciónak hála pedig dinamikusan működik a skálázás. A maximum fényerő is kategóriákkal jobb, mint tavaly volt, 1000 nitről közel triplájára, egészen pontosan 2880 nitre nőtt a fényesség, így vakító fényben is jól kivehető a képernyő.

A Xiaomi 13T Pro és a sima modell is három kamerával van felszerelve, amik a Leicával közösen fejlesztett Summicron lencsékből állnak.

Ennek része az 50 megapixeles, nagylátószögű, 24 mm-es gyújtótávolságú főegység, ami több fényt enged be, a nagyobb dinamikatartomány miatt pedig az esti fotók is egészen kiemelkedők. Ehhez társul egy 50 megapixeles teleobjektív, és egy 12 megapixeles, ultraszéles látószögű kamera. Fényképezéskor alapvetően két fotómód között választhatunk: adott a színesebb Leice Vibrant és a kevesebb digitális rásegítést ígérő Authentic mód. A főegység támogatja a 8K videofelvétel 24 képkocka/mp sebességgel, és a 20 megapixeles szelfikamera szintén decens fotókat lő.

Xiaomi

A gyártó emellett a tárhellyel sem spórolt. A megszokott 8 gigabájtnyi memória idén már nem opció a csúcsmodellnél, ahogy a 128 gigabájtos háttértár sem: az egyetlen kivitel idén 12 gigabájt LPDDR5X RAM-ot és fél terabájt UFS 4.0-ás tárhelyet kínál. A borítás alatt a tavalyi Snapdragon egység helyett a MediaTek 4 nanométeres Dimensity 9200+ lapkája dolgozik, ami remek teljesítményt mutat.

A készüléket egy, már megszokottnak mondható, 5000 milliamperórás akkumulátorral szerelték fel, ami a kínai gyártó 120 wattos gyorstöltését is megkapta – természetesen az ahhoz szükséges töltőfejjel és kábellel a csomagban. Ezzel nagyjából 19 perc alatt tölthetjük 0-ról 100 százalékra a mobilt. Az aksi ráadásul nemcsak villámgyorsan feltölthető, de emellé meglepően hosszú üzemidőt is biztosít: napi 6 óra körüli használattal, sorozatnézéssel és zenehallgatással több mint másfél napot kibír.

Kifejezetten jó hír továbbá, hogy a készülék végre megkapta az IP68 szabvány szerinti védelmet, ami azt jelenti, hogy a tavalyi modellel ellentétben ez a mobil már nemcsak a fröccsenéseket bírja ki, hanem konkrétan víz- és porálló. Ami viszont teljesen érthetetlen (ebben a készülék- és árkategóriában), hogy a vezetéknélküli töltés idén is kimaradt, de ezt némileg ellensúlyozza, hogy megkapjuk a WiFi 7 és a Bluetooth 5.4 szabványokat, és nem hiányzik az NFC sem.

Xiaomi

Nem csak a Pro modelleké a világ

Bár a fókusz egyértelműen a Pro változaton volt, de a Xiaomi a sima 13T készülékben is korrekt hardvert kínál: a fotóegység ugye megszólalásig ugyanaz, ahogy a színkivitelben sincs eltérés a nagy és a kistestvér közt. Az első jelentős különbség a lapkakészletben figyelhető meg, a MediaTek Dimensity 9200+ helyett itt csak egy Dimensity 8200-Ultra chipset kapott helyet, ám ennek a teljesítményére sem lehet komoly panasz.

Emellett a háttértár is lassabb, mindössze UFS 3.1-es sebességet kínál, továbbá meg kell elégednünk a 8+256 gigabájtos kivitellel. A töltés sebessége itt csak 67 watt, azonban ez még mindig kiemelkedőnek mondható a többi gyártóhoz képest. Az új Xiaomi okostelefonok két színben lesznek elérhetők: fekete és kék színben — ez utóbbi modell az, ami műbor hátlappal kerül a boltokba.

Újabb jó hír továbbá, hogy a Xiaomi 4 Android főverziót és 5 év biztonsági frissítést garantál a készülékekhez.

Végül beszéljünk az árakról. Míg az iPhone-ok esetében a dollár-forint árfolyam javulása miatt jelentős árcsökkenés ment végbe a tavalyi modellekhez képest, addig az új T-széria esetében ilyen pozitív változásról nem tudunk beszámolni. Tavaly a 8+256 GB-os felszereltségű Xiaomi 12T Pro hazánkban 340 ezer forintért került a boltok polcaira, és ez az ár idén is változatlan maradt.

Ezt tavaly erősen sokalltuk, azonban ha belekalkuláljuk, hogy a 13T Pro több tárhelyet és memóriát kapott, valamint tovább kap szoftvertámogatást, sőt még az IP-védelem problémáját is sikerült megoldani, sokkal jobbnak tűnik a helyzet. Ugyanakkor még mindig égető hiányosság egy felső-középkategóriás telefonnál, hogy nincs vezeték nélküli töltés. A sima 13T készülék 240 ezer forintos árcédulájával 10 ezer forintos csökkenést mutat tavalyhoz képest, annak ellenére hogy a tárhely mérete a duplájára nőtt. A készülékek értékesítése várhatóan október 4-én indul el.

Kapcsolódó
Íme négy remek mobil, ha 200 ezer alatt keres okostelefont
Listánkban ismét olyan készüléket gyűjtöttünk össze, amiket bátran ajánlunk azoknak, akik új középkategóriás okostelefon vásárlását fontolgatják.