Meg kell változtatni egy 30 éves szabályt a rengeteg űrszemét miatt

Új szabályokat fektetne le az amerikai távközlési bizottság.
Kapcsolódó cikkek

Egyre nagyobb problémát jelent az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC) szerint az alacsony Föld körüli pályán (angolul Low Earth Orbit – LEO) lévő, elsősorban távközlési, illetve egyéb polgári célra használt műholdak mennyisége. A tárca szerinte meg kell változtatni a NASA 1990-es iránymutatását, és a jövőben a 25 éves roncsidőszakot 5 évre kell csökkenteni – írja az Engadget.

Az FCC ötéves szabálya előírná a hazai műholdüzemeltetők és az amerikai piacra belépni kívánó vállalatok számára, hogy a lehető leghamarabb szabaduljanak meg a nem működő műholdjaiktól. 

A már az űrben lévő műholdak mentesülnének az FCC iránymutatásai alól. A Bizottság emellett kétéves türelmi időszakot is javasol, amely pontosan azon a napon kezdődne, amikor a rendeletről szavaznának. Azt is közölték, hogy a pályázók eseti mentességet is kaphatnának a jövőben.

A javaslatra azért került sor, mert az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdak száma a következő években várhatóan drámaian meg fog ugrani. Többek közt a SpaceX, és az Amazon-féle OneWeb közreműködésével 2025-re akár 18 ezer új műhold is lebeghet a bolygó felett. A halott műholdak nemcsak a csillagászati észleléseket zavarhatják meg, illetve a katonai és polgári űrrepülés és űrkutatás számára is növekvő kockázatot jelent a nagyobb ütközési valószínűség miatt.