Felgyorsíthatja az öregedést a képernyőkből áradó kék fény

Korábbi kutatások is kimutatták már, hogy a túlzott képernyőhasználat összefüggésbe hozható az elhízással és pszichológiai problémákkal.
Kapcsolódó cikkek

Muslicákon figyelték meg, hogy az elektromos eszközeinkből, képernyőkből származó kék fény hatására bekövetkező sejtkémiai változások szintén káros hatással lehetnek szervezetünkre, beleértve a felgyorsult öregedést – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

Korábbi kutatások is kimutatták már, hogy a túlzott képernyőhasználat összefüggésbe hozható az elhízással és pszichológiai problémákkal. Most egy új tanulmány friss aggályt azonosított: egy gyümölcslegyeken végzett kutatás azt sugallja, hogy alapvető sejtfunkcióinkat befolyásolhatja az elektromos eszközök által kibocsátott kék fény. A kutatók az eredményeiket a Frontiers in Aging című folyóiratban tették közzé.

„A mindennap használt eszközök, például tévék, laptopok és telefonok kék fényének túlzott expozíciója káros hatással lehet testünk sejtjeinek széles skálájára, a bőr- és zsírsejtektől az érzékszervi neuronokig” – mondta dr. Jadwiga Giebultowicz, az Oregon Állami Egyetem Integratív Biológiai Tanszékének professzora és a tanulmány vezető szerzője. „Mi vagyunk az elsők, akik kimutatták, hogy a kék fénynek kitett muslicákban a specifikus metabolitok – a sejtek megfelelő működéséhez elengedhetetlen vegyi anyagok – szintje megváltozik.”

A kutatás során kiderült, hogy a kék fénynek kitett muslicák szervezetében bekapcsolnak a stresszvédő gének, a sötétben tartott állatok pedig mérhetően tovább éltek.

A kékfény-expozíció jelentős eltéréseket okozott a muslicák sejtjeiben mért metabolitok szintjében. Különösen a metabolit-szukcinát szintje emelkedett, de a glutamát szintje csökkent.

„A szukcinát elengedhetetlen az egyes sejtek működéséhez és növekedéséhez szükséges üzemanyag előállításához” – mondta Giebultowicz. “A másik nyugtalanító felfedezés az volt, hogy a neuronok közötti kommunikációért felelős molekulák, például a glutamát, a kék fény hatására alacsonyabb szintre kerülnek.”

A kutatók által rögzített változások arra utalnak, hogy a sejtek szuboptimális szinten működnek, és ez okozhatja korai sejthalált, illetve magyarázza korábbi megállapításaikat, miszerint a kék fény felgyorsítja az öregedést.