Kína segítene megelőzni az armageddont

Csúcstechnológiás radarrendszer építésében kezd Kína.
Kapcsolódó cikkek

Jelentősen több erőforrást fordítanak az elmúlt években az űrkutatók olyan veszélyes aszteroidák és üstökösök kiszűrésére, amelyek potenciálisan veszélyt jelenthetnek a Földre. Jelenleg is tervezik azokat a technológiákat, amelyek segítségével megállíthatók lesznek ezek az objektumok, ám még abban az időszakban vagyunk, amikor inkább a megelőzésen van a hangsúly. Ebbe csatlakozhat be most Kína is, állításaik szerint ugyanis a világ legnagyobb radarrendszerét építik, írja a Global Times.

A China Fuyan kódnevet viselő megfigyelő létesítmény a tervek szerint több mint 20 antennából állhat majd, darabonként nagyjából 25-30 méteres kiterjedéssel.

A Pekingi Technológiai Intézet szakértői szerint a rendszer a Földtől 150 millió kilométeres körzetben is képes lehet aszteroidákat azonosítani. Az ország délnyugati részén található Csungking településen tervezett radarállomás telepítése négy, 16 méter átmérőjű radarral kezdődhet. Ha a mérések rendben folynak, rövidesen húszra növelhetik majd a radarok számát.

Long Teng, a Pekingi Technológiai Intézet elnöke, aki egyben a Kínai Műszaki Akadémia tagja is, nyilatkozatában elmondta, a konstrukció célja a földközeli védelmi és űrérzékelési képesség növelése, valamint a Föld lakhatóságával és az aszteroidák kialakulásával kapcsolatos határkutatások felgyorsítása. Mint mondta,

ez lehet majd az első olyan mélyűri radar, amely képes lesz 3D-s képalkotásra, valamint az űrbeli objektumok aktív megfigyelésére az egész belső Naprendszerben.

A Fuyan-program bejelentésére néhány hónappal azután került sor, hogy az ország vezetése áprilisban közölte, egy olyan földközeli aszteroida-megfigyelő és védelmi rendszer kiépítését tervezi, amellyel képesek lennének kezelni az űreszközökbe becsapódó aszteroidák jelentette veszélyt. Ha tehát a projekt sikeres lesz, nem lesz szükség Bruce Willisre az emberiség megvédéséhez, mint az Armageddon című filmben.