Már olvadnak az utak a forróságtól

Extrém időjárás tombol az Egyesült Államokban, több városban is elkezdett olvadni és repedezni az útburkolat.
Kapcsolódó cikkek

Az Egyesült Államokban évek óta nem látott forróság tombol, ami az emberi szervezet mellett az infrastruktúrát is komoly kihívások elé állítja. Mint arról korábban beszámoltunk, a nyár első komoly hőhulláma nyomán San Franciscóban megolvadt a vonatsín, és kisiklott egy vonat. Azonban nem ez az egyetlen pont az országban, ahol az infrastruktúra is sérül a hőségben.

Több helyen okozott komoly károkat az autópályák szerkezetében a 37-38 Celsius-fokig emelkedő nappali hőmérséklet, gyakorlatilag felszakadt az útfelület betonborítása – írja a Vezess.hu. Texas keleti részén pedig maga az aszfalt kezdett el olvadni, számolt be a Houston Chronicle.

Leginkább olyan területeken jelentkezhetnek hasonló esetek, ahol korábban nem számoltak ekkora hőséggel, még a nyári időszakban sem. A probléma elsősorban azokkal az útszakaszokkal van, ahol betonból készült elemek jelentik a felület fő építőelemeit. Ezek ugyanis nagy, 4-5 méter hosszú és 3-4 méter széles betontömbökből állnak. A hőmérséklet ingadozásával pedig melegben kitágulnak, hidegben pedig összehúzódnak ezek a nagy betonlapok.

Mindez bele van kalkulálva a tervezésbe, és amennyiben nincs szélsőségesen extrém időjárás, ez fel sem tűnik az autósoknak. Most azonban olyan szintű tágulást idéz elő a hőhullám, amelyre a szakemberek sem számítottak. A tömbök ugyanis ennek hatására egymásba tömörülnek, és mivel nincs hely a további növekedésre, kiemelik egymást az eredeti helyükről.