Saját nyelvet alkothatott egy mesterséges intelligencia

Az MI által használt szavak semmilyen élő nyelvre nem hasonlítanak.
Kapcsolódó cikkek

Az OpenAI kutatólaborjában hosszú évek óta kísérleteznek már mesterséges intelligencia fejlesztésével. Ennek egyik eredménye a DALLE-E2 elnevezésű, rendkívül fejlett képgenerátor, ami relatíve egyszerűen működik felhasználói szempontból: csupán pár szót kell betáplálni, azokból pedig a program létrehoz egy fotót. A különböző kulcsszavak váltogatása így különböző képeket, stílusokat és témákat eredményez.

Most azonban valamiféle hiba alakulhatott ki a rendszerben, ugyanis a program olyan nyelven kezdett el beszélni, amit senki sem ért.

A New York Post szerint az egész akkor kezdődött, amikor Giannis Daras, a Texasi Egyetem PhD-hallgatója a DALLE-E2 rendszerébe szavakat vitt be. Ekkor a rendszer váratlanul teljesen idegen kifejezéseket küldött vissza, amelyek egyetlen élő nyelvre sem hasonlítottak. Ezek a „vicootess” és az „Apoploe vesrreaitars” kifejezések voltak.

A doktorandusz hallgató a „farmerek a zöldségekről beszélgetnek” feliratot adta meg a számítógépnek. A DALLE ez alapján létre is hozta a kívánt képet, ám az ahhoz kapcsolódó szöveg egyszerű halandzsának tűnt. Azonban amikor a kutató részletesen megvizsgálta az eredményt, azt találta, hogy az MI az „Apoploe vesrreaitars” kifejezés alatt az MI madarakat értett, míg a „vicootess” a zöldség volt számára.

Daras szerint tehát az MI egy komplett történetet kreált a képhez, ami így hangzik: „a farmerek azért beszélgetnek a zöldségekről, mert a madarak megdézsmálták azokat.”

A hallgató később még több érdekes kifejezésre bukkant, ilyen volt például a „Contarra ccetnxniams luryca tanniounons”, ami bogarakat jelent a nyelvén. Daras szerint mindez egy rejtett szókincsből származhat, amit a rendszer maga fejleszthetett ki. Ezt azonban más kutatások már cáfolták, mondván a program hibásan dolgozta fel a betáplált információkat, teszi hozzá a hvg. Az eredmény viszont nem lett teljesen értékelhetetlen. A szakértők azt is megjegyezték, hogy a neurális hálók gyakran produkálnak különféle anomáliákat, és nagy valószínűséggel a mostani kísérlet során is ilyesmi történhetett.