Az ENSZ klímakonferenciáján kikötik, hová parkoljanak a privát repülők

Érdekes, hogy a brit kormány arra buzdítja a politikai küldötteket, hogy magánrepülőgépekkel érkezzenek.
Kapcsolódó cikkek

Egy időben nagyon sokat kritizálták Leonardo DiCapriót, aki annak ellenére, hogy környezetvédő aktivistaként is tengeti napjait, magángéppel jár. Erre még ráemelt egyet az ENSZ klímakonferenciája, a COP26, ami külön utasításokat is adott ki arra vonatkozóan, hogy a résztvevők hová parkolják a privát repülőiket – írja az EuroNews.

Azok a résztvevők, akik a vörös listás országokból érkeznek az Egyesült Királyságba, hét repülőteret használhatnak, ezek közül kettő kifejezetten csak magángépeket fogad. Az Extinction Rebellion aktivistái október elején elfoglalták a Farnborough repülőteret, amely a két szóban forgó létesítmény egyike, hogy felhívják a figyelmet a világ szupergazdag, hírességekből, oligarchákból és üzleti vezetőkből álló elitjének pazarló szokására.

A reptéren egyébként évente 30 ezer magángép halad át.

A COP26-ra érkező privát gépek a Biggin Hill reptéren is leszállhatnak, ez is egy magánlétesítmény.

Ezen kívül Heathrow, Gatwick, London City, Bristol és Birmingham repterei várják azokat, akik a COP26-ra érkezésük előtt minimum 10 nappal jártak vörös listás országokban.

A klímaaktivisták felhívták a figyelmet, hogy ez a gyakorlat mennyire hipokrata: a frontvonalban dolgozók és az aktivisták végtelen vízum- és oltási késedelmekkel szembesültek, ami megakadályozta, hogy sokan eljussanak a COP26-ra. Közben pedig a brit kormány arra buzdítja a politikai küldötteket, hogy magánrepülőgépekkel érkezzenek.