Kutatók vizsgálják a koronavírus-konteók terjedését

Az idő folyamán a különböző teóriák fejlődnek, méghozzá úgy, hogy nemcsak valós történésekből, hanem más teóriákból is vesznek át részleteket. 
Kapcsolódó cikkek

Az amerikai Los Alamos Nemzeti Laboratórium szakértői mesterséges intelligencia segítségével vizsgálják az összeesküvés-elméletek közösségi médiában zajló terjedését – olvasható az Eurekalerten megjelent sajtóközleményben. A Journal of Medical Internet Research tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban elmagyarázzák: a gépi tanulásra alapozott algoritmus képes felderíteni, hogy honnan eredt egy-egy összeesküvés-elmélet, hogyan fejlődött, és a most alakulókról is meg lehet mondani, hogy nagyjából milyen magasságokba (vagy inkább mélységekbe) törnek majd.

A kutatók négy koronavírus-konteót vizsgáltak:

  1. az 5G mobiltornyok terjesztik a vírust,
  2. Bill Gates hozta létre a vírust,
  3. egy laboratóriumban szándékosan állították elő a vírust,
  4. a vakcinák veszélyesek (a kutatás során még az oltóanyagok is csak fejlesztés alatt álltak).

A szakértők a Twittert vizsgálták meg, és összesen 1,8 millió tweet segítségével tanították a szoftvert, amelyeket kulcsszavak alapján raktak bele a négy kategória egyikébe. Az eredmények azt mutatták, hogy a konspirációs tweetek több negatív kijelentést tartalmaztak, mint a tényszerű tweetek, és az idő folyamán a különböző teóriák fejlődtek, méghozzá úgy, hogy

nemcsak valós történésekből, hanem más teóriákból is vettek át részleteket. 

A kutatók azt is kijelentették, hogy a szoftver segítségével fel lehet fedezni az új teóriákat, majd monitorozni is lehet őket, megfigyelhetők a változásaik, és az, hogy milyen „karriert futnak be” a közösségi médiában. Ez azért fontos, mert a közösségi térben még olyan összeesküvés-elméletekből is lehet népszerű teória, ami egyébként hamar elhalna, ha nem tartaná életben a közösségi média.