Így védte Zuckerberg az amerikai elnök botrányt kavaró bejegyzését

Egy kiszivárgott felvételen beszél arról Mark Zuckerberg, hogy helyes döntés volt érintetlenül hagyni az elnök nagy port kavart facebookos bejegyzését.
Kapcsolódó cikkek

Az amerikai Vox hírportál szerezte meg azt a felvételt, amin Mark Zuckerberg egy múlt heti, zártkörű konferenciabeszélgetés keretében arról beszél, hogy miért hagyták érintetlenül Donald Trump nagy port kavart bejegyzését, amit a Facebokkal ellentétben a Twitter elrejtett a felhasználó elől.

„Tudom, hogy rendkívül magas a tét, és azt is tudom, rengeteg embert dühít, hogy a bejegyzés fent maradt” – idézi a lap a Facebook vezetőjét a kiszivárgott felvételre hivatkozva, aki a beszélgetés során azt is elmondta, hogy a poszt változatlan fennhagyása volt a helyes döntés a részükről.

Zuckerberg szerint helyes döntést hoztak. Fotó: SVEN HOPPE / DPA / AFP

Zuckerberg a saját bevallása szerint jó pár véleményt meghallgatott a kérdéssel kapcsolatban, és egyáltalán nem érzi úgy, hogy a bejegyzés bátorítás lett volna azt illetően, hogy az elnök támogatói vegyék a saját kezükbe a helyzet kezelését. A Facebook vezére emellett azt is kiemelte, hogy továbbra is fenntartják a jogot, hogy moderálják Trumpot, ha annak szükségét érzik. Zuckerberg döntésének egyik pikantériája ugyanakkor, hogy napokkal azután maradtak tétlenek a bejegyzéssel kapcsolatban, hogy Trump kiadott egy olyan elnöki rendeletet, amivel a tisztességes kommunikációról szóló törvényt írná át.

A jogszabály védelmet ad a közösségi platformok üzemeltetőinek a tartalmak moderálására, Trump szerint ugyanakkor ez nem jár azoknak, akik cenzúráznak. Az új rendelkezés hátterében az áll, hogy az elnök levélszavazásos csalásokról szóló egyik tweetje alatt a Twitter jelezte, hogy az állítások hamisak, és további linkekkel arra invitálták az olvasókat, hogy ellenőrizzék maguk is a kapcsolódó tényeket.

Már a Twitternek is sok, amit Donald Trump művel
Először fordult elő, hogy a Twitter megjelölte az elnök posztját.

A Twitter ugyanakkor itt nem állt meg: Trump a május 29-én, a George Floyd halála kapcsán kitört zavargásokra reagáló bejegyzésével olyat tettek, amire amire az elnök esetében még nem volt példa. Elrejtették a tweetet, amit csak egy figyelmeztető üzenetet követően lehetett elolvasni, a lájkolás és újraosztás lehetőségét pedig letiltották. Trump azt írta, a Nemzeti Gárdát is bevetné a tüntetők ellen, hozzátéve, hogy a fosztogatások esetén a fegyverhasználatot is megkezdik. Az idézet nagyjából így szól: „Bármilyen nehézség is adódik, vállaljuk az irányítást, de amikor a fosztogatás megkezdődik, megkezdődik a lövöldözés”. A botrányt keltő idézet Walter Headley egykori miami rendőrfőnöktől származik, aki a szintén rasszalapú 1967-es zavargások idején fenyegetőzött brutalitással.

Ez a szöveg ugyanakkor változatlan formában kikerült a Facebookra is, a legnagyobb közösségi oldal pedig úgy döntött, semmilyen formában nem nyúl hozzá az agresszióval fenyegető, rengeteg embert felháborító bejegyzéshez. Zuckerberg az eset kapcsán a Fox Newsnak adott interjújában arról beszélt, hogy erősen hisz abban, hogy a Facebooknak nem kellene magára vállalnia a döntőbíró szerepét abban, hogy mi az igazságtartalma annak, amit az emberek online mondanak. „A magáncégeknek általában, és főleg a platformoknak nem kellene ebbe a pozícióba kerülniük” – mondta a Facebool atyja

Trump olyan pofont kapott a Twittertől, amire még nem volt példa
Az elnök megsértette a közösségi oldal irányelveit.

Ezzel ugyanakkor nem mindenki ért egyet a cégnél: június 1-én 400 alkalmazott egyszerűen kivonult irodáiból és demonstrálni kezdett a Facebook döntése miatt, mások pedig nyilvánosan kritizálták a Facebook vezetőjét, sőt a döntés hatására akadtak olyanok is, akik egyszerűen elhagyták a vállalatot.