Google adatai sodortak bajba egy biciklist

Túl sokszor biciklizett el egy bűntény helyszíne előtt.
Kapcsolódó cikkek

Zachary McCoy, floridai kerékpáros egy rendőrségi ügy kellős közepén találta magát az androidos mobilján keresztül gyűjtött helyadatok miatt. Elmondása szerint januárban egy e-mailt kapott a Google jogi osztályától arról, hogy a helyi rendőrség a Google-fiókjával kapcsolatos adatokra adta be igényét, aminek eleget is tesznek, ha a férfi nem megy el bíróságra, hogy ellenkezzen. McCoy nem igazán tudta, miért van szüksége a nyomozóknak az adataira, hiszen nem tett semmi illegálisat.

Az egyetlen nyom amin el tudott indulni az ügy száma volt, amire rákeresett a Gainessville-i rendőrség weboldalának adatbázisában, ez alapján derítette ki, hogy egy idős hölgy kirablásával kapcsolatban kérték ki az adatait. A nő háza egy mérföldnyire található attól a lakástól, ahol McCoy él, a Google pedig helyadatokat kért ki minden olyan felhasználóról, akik a közelben tartózkodtak a tíz hónappal korábban történt bűncselekmény idején.

A rendőrség tájékoztatása szerint semmilyen személyes jellegű érzékeny adatot nem vizsgáltak, kizárólag a helyadatokat, amik McCoy esetében a RunKeeper nevű fitneszappon keresztül kerültek a Google-höz.

McCoy azért vált gyanússá, mert a nő háza előtt egy óra alatt háromszor is elbiciklizett. 

McCoy ügyvédjének segítségével a rendőrség belátta, hogy nem jó embert keresnek, és mivel nem volt elegendő bizonyító erejű adat, ezért végül nem nevezték meg gyanúsítottként.

(Kiemelt kép: AFP)