Elképesztő agytérkép készült

Igaz egy muslicáé, de ettől még nagy előrelépés a kutatóknak.
Kapcsolódó cikkek

A Google tudósai a virginiai Janelia Kutatóintézet szakértőivel közösen tettek közzé egy minden korábbinál nagyobb felbontású felvételt egy gyümölcslégy (polgári nevén muslica) agyának összeköttetéseiről. Ezen felül készítettek egy 3D-s modellt is, amin 25 ezer összekapcsolódó neuron 20 millió szinapszisa látható. Ugyan a felvételek rendkívül látványosak, az igazán fontos az elkészülésükhöz használt képalkotó technika, amivel a szakértők feltérképezhették az agy fizikai útját.

A muslica agyáról készült konnektóma térkép az állat agyának harmadát fedi le, korábban csak egy állat, a Caenorhabditis elegans nevű féreg agyműködése volt teljesen leképezve. A modell mérföldkőnek számít a konnektomikában, ez az a tudományos terület, ami az élőlények neurális hálózatának feltérképezésével foglalkozik. A szakértők megosztottak a területtel kapcsolatban: sokak szerint a módszer segíthet az idegtudományok jobb megértésében, míg a kritikusai szerint az erőforrásokat hasznosabb területekre is lehetne fordítani.

A folyamatban fontos szerepet játszott a Google algoritmusa. Első lépésként a kutatók a gyümölcslégy agyát 20 mikronos darabokra osztották, ami körülbelül harmada egy emberi hajszálnak. A kis részeket utána elektromikroszkóppal leképezték, az így kapott 3D-s pixeleket pedig a keresőcég algoritmusa dolgozta fel. A térkép elkészítése még a fejlett módszerekkel is hosszadalmas volt, és hozzá kell tenni a dologhoz, hogy a muslica agyának feltérképezett része 100 ezer neuronból áll, míg az emberé összesen körülbelül 86 millióból.

Mark Humphries neurológus szerint a most készült térkép inkább technikai téren jelent nagy előrelépést, még ha nagy tudományos kérdéseket nem is válaszol meg.