Az Asus új gépe olyat tud, amire semmilyen más laptop nem képes

Az Asus legújabb gamer notebookja kicsi, kompakt, bivalyerős és van egy kifejezetten tetszetős, teljesen egyedi tulajdonsága.
Kapcsolódó cikkek

Las Vegasban már javában dübörög az év legnagyobb kütyüs rendezvénye, a CES, ahol számos gyártóval egyetemben a tajvani Asus is számos új termékéről rántotta le a leplet. Kaptunk új ROG Strix, Vivobook, ZenBook és ExperBook gépeket, de a friss felhozatalból egyértelműen a ROG Zephyrus G14 a legérdekesebb modell, hiszen ez a gamer notebook kapható lesz olyan fedlappal is, amin 1215 apró, egyedi ízlés szerint konfigurálható LED kapott helyet, így a gép kinézete teljes egészében testre szabható.

A fedlap fele egy LED-es kijelző, mi teljes egészében testre szabható. Fotó: Asus

Nemcsak egyedi, kicsi és könnyű, ráadásul erős is

Mielőtt kitérnénk a különleges LED-es megoldásra, érdemes elidőzni a gép külsejénél, ami a gamer notebookokhoz képest kifejezetten visszafogott, ami igencsak jó hír: semmi felesleges csicsa, és a robosztusság is a múlté. Az új Zephyrus viszont nemcsak letisztult dizájnt kapott, de emellé kicsi és kompakt is: 17,9 mm vastag, a súlya pedig 1,6 kg, tehát cipelni sem megerőltető.

Fontos továbbá, hogy ez a gép is megkapta az ErgoLift zsanért, ami kinyitva az átlagnál jóval kényelmesebb szögbe dönti a billentyűzetet, ráadásul felnyitáskor a kijelző alja megemeli a gép hátulját, így a gépház alsó nyílásai jobban tudnak szellőzni. Ez a megoldás (a hűtőbordák, ventillátorok és szoftveres trükkök mellett) nagyban segíti, hogy a Zephyrus G14 a kicsi méret ellenére se melegedjen túl.

Az ErgoLift zsáner több szempontból is nagyon hasznos funkció. Fotó: Marjai János / 24.hu

A gép többféle konfigurációban lesz elérhető a megjelenéskor, az elérhető maximum pedig elég impozáns, hiszen olyan összeállításról beszélünk, amit nemcsak a ma, de a holnap játékai sem tudnak majd megakasztani. AMD Ryzen 7 4800HS processzor, NVIDIA GeForce RTX 2060 videokártya, 6 GB GDDR6 VRAM, 1 TB NVMe SSD, amit a választásunktól függő kijelző egészítheti ki. A notebook kérhető Full HD megjelenítésre képes, akár 120 Hz-es IPS szintű panellel, de választhatunk 4K megjelenítésre alkalmas panelt is, bár ebben az esetben be kell érnünk a maximum 60 Hz-es képfrissítéssel.

Portok terén szintén nincs miért panaszkodni, hiszen a gép mindent megkapott, amire egy játékosnak szüksége lehet: DisplayPort, Type-C USB 3.2, két darab Type-A USB 3.2, egy HDMI 2.0b és az elmaradhatatlan 3,5 mm-es fejhallgató és mikrofon combo jack. Azért pedig külön jár piros pont, hogy a gép akár a Type-C porton keresztül is tölthető, sőt az USB az ellenkező irányba is vezeti az áramot, így akár 3A-es gyorstöltést is biztosíthat a kompatibilis okostelefonoknak és más eszközöknek.

A bekapcsoló gomb egyben ujjlenyomat-olvasó is. Fotó: Marjai János / 24.hu

További bónusz a Wi-Fi 6 (802.11ax), illetve érdemes kiemelni azt a nagyszerű apróságot, hogy a G14-nél a gyártó már a bekapcsoló gombba integrálta az ujjlenyomat olvasót. Ez azért remek megoldás, mert lenyomáskor nemcsak felébred a gép, de a laptop ekkor gyorsítótárazza a felhasználó ujjlenyomatát, elmentve azt a Windows bejelentkezéskor történő hitelesítéshez. Több felhasználóval esetén pedig az operációs rendszer automatikusan észleli a használt ujjlenyomathoz tartozó fiókot.

Mutasd meg, hogy ez a te géped!

A fentiekből egyértelmű, hogy az Asus ismét egy ütős gamer laptopot hozott össze, a G14-nek ugyanakkor nem a decens hardver a legmegkapóbb tulajdonsága, hanem a bevezetőben már említett fedlap, amit ezernél is több LED-del bolondított meg a gyártó. A fedélen megjelenő speciális ROG kezdőképet az AniMe Matrix kijelző kelti életre, amivel nem minden modell rendelkezik, szóval, ha valaki szeretné egyedivé varázsolni a frissen vásárolt gépét, annak figyelnie kell, hogy ezzel a funkcióval vásárolja meg a masinát, némi felárért cserébe.

A különleges kijelző összesen 1,215 mini LED-et tartalmaz,

amik a dedikált szoftvernek hála képesek megjeleníteni a beimporált GIF-eket és más képeket, sőt a kellően kreatív felhasználók akár saját animációkat is gyárthatnak, illetve többféle betűtípus segítségével jeleníthetnek meg szöveget a fedlapon. A vizualizációk ráadásul reagálnak a zenére és más hangokra, ami főleg a DJ-k számára lehet örvendetes megoldás. És ez még nem minden, hiszen az Asus ígérete szerint a gépre elérhetők lesznek olyan speciáls funkciók is, amik mutatják, ha e-mailünk érkezett, vagy megjeleníthetik a dátumot, a pontos időt, de akár az akkumulátor töltöttségi szintjét is.

A fedlap kijelzőjén akár animáció is megjeleníthető. Fotó: Asus

Néhány éve még az Apple-gépek világító almája számított státusz szimbólumnak, az Asus új megoldása viszont mérföldekkel megelőzi ezt a dizájnelemet, olyan látványos és testre szabható funkciót biztosítva – nem csak – a gamereknek, ami jó eséllyel rengeteg embert fog meggyőzni arról, hogy a következő laptop vásárlásakor a ROG Zephyrus G14 mellett tegye le a voksát. Arról viszont, hogy erre mikor lesz lehetőség, és pontosan mennyiért, még semmi hivatalosat nem nyilatkozott a gyártó.

Fotó: Marjai János / 24.hu
Fotó: Marjai János / 24.hu
Fotó: Marjai János / 24.hu
Fotó: Marjai János / 24.hu