A Google ügyesebben szűri a mellrákot, mint egy orvos

De ez még nem jelenti azt, hogy az emberi munkát ki kéne venni az egyenletből.
Kapcsolódó cikkek

A Google Health munkatársai brit rákkutató központokkal és egyetemekkel együtt megjelentettek egy tanulmányt a Nature tudományos folyóiratban arról, hogy milyen sikereket ért el mesterséges intelligenciát használó szoftverük a mellrák felismerésében. A tanulmány szerint a rendszer

a fals pozitív eredmények kiszűrésében hozott áttörést.

A mellrák a nők körében a leggyakoribb ráktípus, mammográfia során azonban gyakran félrediagnosztizálják, és egészséges nőknél állapítják meg, vagy egyáltalán észre sem veszik, ha mégis baj van. A Google Health algoritmusa segíthet kiegészíteni az orvosi vizsgálatot, és az orvosok által átnézett leleteket újra átfuttatni egy gépi tanuláson alapuló módszerrel.

Fotó: iStock

A Nature-ben megjelent kutatáshoz 25 ezer brit és 3 ezer amerikai nő mammográfiai leletét vizsgálták át, és a rendszer több esetben felismerte, ha fals diagnózist adtak egészséges nőknek az orvosok. Az Egyesült Államokban a statisztikák azt mutatják, hogy tíz év alatt a megvizsgált nők 50 százaléka kap fals pozitív diagnózist az orvosától – írja a CNet. Ráadásul a szakemberek átlagosan ötből egy mellrákos esetet nem vesznek észre.

Korábbi kutatások során az algoritmus ugyan észrevett olyan daganatot is, amit radiológusok nem, viszont néhányat el is mulasztott, ami azt mutatta, hogy van még hová fejlődni. A mostani eredmények biztatók, de Dominic King, a Google Health brit osztályának vezetője elmondta, hogy még messze vannak az engedélyeztetéstől, ehhez még nagyon sok teszten kell átmennie a rendszernek. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy nagyon jó úton haladnak.

A szakértők a jövőben úgy képzelik el, hogy az algoritmus együtt dolgozik majd az orvosokkal, és az emberi és gépi munka egy sokkal precízebb és biztosabb diagnózisra ad majd lehetőséget.