A Huawei ismét használhatja a Microsoft szoftvereit

Jó hír a kínaiaknak.
Kapcsolódó cikkek

Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán ismét elkezdte engedélyek kiadását egyes amerikai termékek exportjához a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat számára. Ezt a tárca jelentette be szerda este kiadott közleményében, kiemelve, hogy a korlátozott számú amerikai vállalatnak és „csak az amerikai nemzetbiztonságra és az Egyesült Államok külpolitikai érdekeire nem nagy kockázatot jelentő” termékekre ad ki exportengedélyeket. A tárca nem ismertetett további részleteket: sem az érintett cégek és árucikkek számáról, sem a nevükről.

A Bloomberg értesülései szerint a cégek közt van a Microsoft is, erről a cég szóvivője adott tájékoztatást a lapnak. „November 20-án a kereskedelmi minisztérium elfogadta a Microsoft kérelmét a Huawei számára történő tömegpiaci szoftverek exportjára” – mondta a szóvivő.

Enyhül a Huawei-jel szembeni szigor
Több amerikai cég is megkapta az engedélyt arra, hogy a Huawei beszállítója legyen.

Az egyelőre nem tiszta, hogy pontosan milyen termékekre terjed ki az engedély, de a Microsoft többek közt Windows és Office licenceket árusít a kínaiaknak. Előbbieket a Huawei szerveres megoldásaiban és windowsos laptopjaiban használ fel. A redmondiak egyes laptopjainak bevezetését épp keresztül húzták a Trump-adminisztráció Huawei ellen hozott szankciói, sőt ideiglenesen a Huawei MateBook X Pro laptopok forgalmazását is leállították áruházaikban.

Amerikai lapértesülések szerint mintegy háromszáz exportengedély-kérelmet adtak be, ezeknek körülbelül a felét fogadta be a minisztérium, és a befogadott kérelmeknek is csak az 50 százalékát bírálta el pozitívan. A The Wall Street Journal című lap úgy tudja, hogy a tárca mobiltelefon-alkatrészek és általában nem elektronikus alkatrészek exportját engedélyezte.

(Kiemelt kép: AFP)