Bárkit kiszúr a tömegben az új szuperkamera

500 megapixeles kamerát fejlesztettek a kínaiak nemzetbiztonsági célokra.
Kapcsolódó cikkek

Korábban már többször is írtunk a kínai megfigyelési állam rendkívül gazdag eszköztáráról, melynek alapját rengeteg térfigyelő kamera, illetve a mesterséges intelligenciával megtámogatott arcfelismerő szoftverek adják. Az arzenál tovább bővül a helyi kutatók munkája által egy rendkívül fejlett, 500 megapixeles kamerával, ami a leírás szerint képes egy több ezer fős stadionban tökéletes részletességgel felmérni az arcokat, azokból adatokat generálni a felhőben,

és instant megtalálni egy helyszínen tartózkodó, keresett személyt.

A mesterséges intelligenciára épülő felhőszolgáltatást a sanghaji Fudan Egyetem a csangcsuni optikai-fizikai kutatóintézet kutatóival közösen fejlesztette nemzetbiztonsági okokra hivatkozva, de nem csak az állampolgárok védelmének érdekében vetnék be, elképzelhető katonai célú felhasználása is. Katonai és ipari létesítmények védelmét, közbiztonsági, határvédelmi célokat is említenek még.

A „szuperkamera” emellett olyan panorama-felvételeket is képes rögzíteni, amiken minden egyes ember arca élesen kivehető, ezen képességét nagy eséllyel a zsúfolt köztereken kamatoztatnák.

Épül az ország, ahol senki nem bújhat el a kormány elől
Kínában egyre fejlettebb módszerekkel figyelik meg az embereket, és ez még csak a kezdet.

(Kiemelt kép: iStock)