Lenyűgöző animációt tett közzé a NASA egy fekete lyukról

Ez egyelőre csak számítógépes szimuláció, de ezt kell várni majd az első jó minőségű képektől is.
Kapcsolódó cikkek

Óriási eredmény volt, amikor az Eseményhorizont Távcső (EHT) csapatának sikerült felvételt készíteniük egy fekete lyuk eseményhorizontjáról. Az EHT célja, hogy két szupermasszív fekete lyuk, a Tejútrendszer magjában fekvő Saggitarius A*, illetve a Messier 87 galaxis közepén lévő objektum közvetlen környezetét mérje fel. Végül az utóbbi, a Napnál 6,5 milliárdszor nagyobb tömegű, a Földtől 55 millió fényévre lévő fekete lyukat sikerült megörökíteni.

Animáció: NASA

A kép azonban, nem meglepő módon, egyelőre elég homályos, már az is kisebb csoda, hogy megszülethetett. A NASA most animációt készített arról, hogyan néz majd ki egy ilyen eseményhorizont akkor, ha a jövőben még jobb minőségben tudunk majd képet készíteni róla.
Az első, kutatásokon alapuló illusztráció egy szupermasszív fekete lyukról még 1978-ben született meg, Jean-Pierre Luminet francia asztrofizikus nem állt messze a NASA által most lehozott animációtól.

Így festett Luminet elképzelése. Kép: Jean-Pierre Luminet

Az eseményhorizont az általános relativitáselmélet szerint a téridő azon határfelülete, amelyen túl az események nincsenek hatással a megfigyelőre. Az eseményhorizontba belépő anyag és sugárzás képtelen kilépni onnan, ezért nem tudjuk felmérni, hogy mi is történik a határon túl. A jelenség legismertebb példája a fekete lyukak körül található eseményhorizont. A fekete lyukak különlegessége, hogy az objektumok elképesztő tömege igen kis régióban koncentrálódik, emiatt az objektum egésze elfér saját eseményhorizontjában. Maga a fekete lyuk elnevezése is onnan ered, hogy ezen objektumok mindent, még a fényt is elnyelik, így nem látjuk őket.

Tudományos áttörés: elkészült az első kép egy fekete lyukról
A szakértők hat helyszínen tartottak sajtótájékoztatót, hogy ismertessék az Eseményhorizont Távcső első áttörő eredményeit.

Az eseményhorizont az animációban az a fekete középpont, ami körül a vörös csóvaként anyag kering. A fekete lyukba zuhanó gázok által kibocsátott fotonok ívelt pályákat írnak le, az animáción látható akkréciós korong pedig valójában a fekete lyuk mögött van, de a gravitáció még az eseményhorizonton kívül is annyira intenzív, hogy meghajlítja a fény útját a fekete lyuk körül – írja a Science Alert.