Xiaomi Mi 9T: kiváló okostelefon, méghozzá versenyképes áron

A Xiaomi Mi 9T a Redmi K20 nevű készülék európai változata, a gyártó Mi 9 és a Mi 9 SE közé pozicionált mindentudó, egyedi okostelefonja, az utóbbi idők legjobban várt mobilja a kínai gyártótól. Méghozzá joggal, hiszen tényleg egy szinte kikezdhetetlen telefon, versenyképes árazással. Nem véletlen, hogy már több mint egymillió darabot adtak el belőle.

A dobozban gyári töltőt, Type-C USB kábelt, útmutatókat, SIM-tűt és egy merev műanyag tokot találunk, ami felül kivágott, hogy a telefon signature funkcióját, a házból előbújó szelfikamerát ne akadályozza. A töltőfej végre tudja a QC 3.0 szabványt is, így nem kell külön kiegészítőt vennünk, ha szeretnénk kihasználni a manapság egyre inkább elterjedő gyorstöltés funkciót.

A Xiaomi Mi 9T készülékháza a Mi Mix 3-ra hajaz, így légies és kecses kialakításról nem beszélhetünk. Cserébe nagyon egyben van, robusztus, nagyszerűen összeszerelve, ami a tömegén és a méretén is meglátszik, így inkább férfiak kezébe való. A hátlap üveg, alatt található a színátmenetes borítás, ami fényben nagyon érdekes látványt produkál. Nálunk a fekete verzió járt, ezen annyira nem feltűnő a jelenség, de a kék és piros durván jól néz ki.

Fotó: RendeljKínait

Különleges kamera

A mobil fő különlegessége, hogy a 20 MP-es szelfikamera nem a kijelző tetején kapott helyet, hanem a készülékház tetejében, és egy motor tolja ki és húzza be, amikor szükség van rá. A kameramodul oldalára és tetejére színes LED-ek is kerültek, amik egyben értesítési fényként is funkcionálnak. A kameramozgáshoz többféle hanghatást is beállíthatunk, így jelezve mások számára, hogy itt nem szokványos módon zajlik a fényképezés. A gyártó szerint 300 000 nyitást és csukást lazán kibír az egység, ami 100 szelfi/nappal számolva 8 évig elég. Ennyi idő alatt bőven elhasználódik a telefon többi komponense is, úgyhogy nem a kamerán fog múlni, hogy lecseréljük-e a telefont.

Fotó: RendeljKínait

A kamera miatt a SIM-tálca a készülék aljára került, ide két darab nanoSIM-et tehetünk, amik akár egyszerre is 4G-képesek, ugyanakkor microSD kártyát ide nem helyezhetünk. A SIM-tálca miatt a hangszóró a jobb oldalán található, ami ugyan jó hangosan, de nem túl szépen szól. A Type-C csatlakozó ellenére 3.5 mm-es jack dugót is találunk a készüléken, ami sokak számára örömhír, és egy erős érv a Mi 9T mellett. Infraport viszont nincs, így a légkondi vagy a TV távirányításáról le kell mondanunk. Szerencsére az NFC-t viszont nem spórolták ki, így ezzel a telefonnal sem lesz gond a mobilos fizetés.

A kijelző kiváló: nagy fényerő, gyönyörű színek és éles kép jellemzi a 6,39 colos, FHD+ felbontású AMOLED panelt. Egyáltalán nincs szenzorsziget, a kávák is szinte elhanyagolhatók, úgyhogy egy közel teljes előlapnyi kijelzőt kapunk, ami hatalmasat dob a felhasználói élményen. A képernyőarány nyújtott (19,5:9), ami elsőre furcsa lehet, de hamar megszokható, és az alkalmazások is egész jól lekezelik. Az AMOLED-nek hála van Always on Display funkció, ami azt jelenti, hogy lezárt képernyő mellett is mutatja az időt és az értesítéseket, ezzel pedig szinte semmi energiát nem használ, hiszen a panel típusából fakadóan a fekete részeken ilyenkor ki vannak kapcsolva az organikus diódák.

Az akkumulátor 4000 mAh-s, és az erős hardver ellenére a Mi 9T két napig simán bírta vele, ami nagyon szép üzemidő – elmondható, hogy takarékos a vas és a kijelző is. Vezeték nélküli töltést ugyan nem tud, de kábelen QC 3.0 gyorstöltés kompatibilis a készülék, így akár 75 perc alatt maximumra tölthető teljesen lemerült állapotból, ami elég komoly érv a mobil mellett.

Fotó: RendeljKínait

A telefonban a Snapdragon 730 processzor dolgozik, ami egy felső-középkategóriás chip, tehát bőven elég minden feladat ellátására. Az Android 9 alapú MIUI 10-zel remek partnert alkotnak: minden nagyon pörgős és gyors a mobilon. Még néhány új funkciót is felfedeztünk az amúgy is remekül kitalált rendszerben, például a sötét témát és a vészhelyzeti segélyhívó funkciót, amivel baj esetén egy előre beállított embert riaszthatunk a bekapcsológomb meghatározott nyomogatásával.

A készülék minden verziója 6 GB RAM-t kapott, csak a háttértár változó (64 vagy 128 GB). Ha 4K-ban tervezünk sokat videózni, érdemes a nagyobbat venni, hiszen microSD kártya bevetésére itt nincs lehetőség. Ennyi memóriával tökéletesen megy a multitasking is, a rendszer nem zárogatja be lépten-nyomon a háttérben lévő alkalmazásokat. Antutuban a telefon közel 215 000 pontra teljesített, tehát nincs ligában a rekorddöntögető mobilokkal, de erre nincs is szükség. A mindennapi feladatokat – beleértve a játékok futtatását is – tökéletesen végrehajtja.

Ahhoz, hogy notch nélkül, ilyen apró kávákkal készülhessen a telefon, a szenzorokat okosan kellett elrejteni. A kamera ugye a készülékházban van, az értesítési LED-et is magába foglalja, a beszédhangszóró pedig nagyon vékonyan, de a kijelző fölött bújik meg. A közelségérzékelő ultrahangos, a fényérzékelőt pedig az ujjlenyomat-olvasóval együtt a kijelzőbe integrálták.

A képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasó. Fotó: RendeljKínait

Van arcalapú feloldás is, viszont jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miképp működik, ha rejtve van a kamera? A válasz egyszerű: ha felhúzod a kijelzőn az ujjad – amivel jelzed a feloldási szándékodat -, akkor kitolja a kamerát, majd a feloldás végeztével gyorsan vissza is húzza. Tökéletesen működik, egyedül éjjel, sötétben lehet kifogni rajta, mivel nem infrás a rendszer, csak a szelfi kamerát használja.

A Wifi ismeri az 5 GHz-et, a Bluetooth 5.0-s, támogatja a veszteségmentes hangátvitelt, és természetesen B20 is van, hogy az országban mindenhol legyen stabil 4G. A GPS viszont ezúttal nem a Xiaomi duális rendszere, a telefon hagyományos megoldásokkal dolgozik, de a jel vételére és megtartására nem panaszkodhatunk, a belvárosban sem vesztett el minket az autóból.

Fotózásban is erős

A Mi 9T a hátlapra tripla kamerát kapott: a 48 MP-es főegység mellett egy 8 MP-es telefotó és egy 13 MP-es széleslátó lencse található. Ha a telefotóra váltunk kétszeres optikai zoomot érhetünk el, és nagyban kitolhatjuk a befogást a széleslátóval, ha nem tudunk messzebb menni a témától. Valószínűleg a fizikailag nagyméretű szenzorok miatt, de mindhárom kamera képe önmagában is megállja a helyét, még a telefotó lencse képe is nagyon jó. Régebben a duplakamerás megoldásoknál a zoom kamera jellemzően nem adott szebb képet, mintha a másik kamera képébe digitálisan belezoomoltunk volna, itt viszont már tényleg van haszna a nagyításnak. A 20 MP-es szelfikamera is széles látószögű, így az egész társaság könnyebben belefér a képbe, és a minősége is király. Van továbbá mesterséges intelligenciás témafelismerés, vaku, HDR és éjjeli mód is, amivel kevés fényben részletgazdagabb képeket lőhetünk.

Fotó: RendeljKínait

A képek minősége nappal vetekszik a Mi 9-ével, ami nagyon nagy szó. Jó a dinamika, élénkek a színek, részletgazdagok a képek, felsőkategóriás minőséget kapunk. A 48 MP-es főkamera fotói megdöbbentően részletesek, érdemes megnézni a fenti galambot, amit ráadásul mozgás közben lőttünk. Makróban szintén nagyon jó a telefon, egészen közelre is ügyesen fókuszál, ás szépen mossa a hátteret. Éjjel fotózva viszont már  nem kapjuk meg a Mi 9 szintjét: ilyenkor nem nehéz szörnyű képeket készíteni, de ha ügyesen exponálunk, és használjuk az éjszakai módot, akkor el lehet érni az „elég jó” szintet.

Videózni maximum 4K 30 FPS-sel lehet, tehát a nagytestvér szintjén itt sem érjük el, ráadásul nálunk még szaggatott is a felvétel, ami jó eséllyel a szoftveres képstabilizátor miatt következett be. Ez a kamera alkalmazásban ugyan bármikor kikapcsolható, de véleményünk szerint bizonyos helyezetekben azért érdemes használni, mert láthatóan csökkenti a kézremegést.

1080p 60 FPS-nél nem volt lag, viszont rendesen remegett a kép, itt valószínűleg nem dolgozott rendesen a stabilizátor. Ez valószínűleg a szoftver optimalizálatlanságából fakad, és a jövőben frissítésekkel javítják majd. A 960 FPS-es lassított felvétel megvan most is, amivel nagyon látványos anyagokat rögzíthetünk (sajnos csak 720p-ben), és az AI akár egy szerinte megfelelő zenét is keres hozzá, ha kérjük.

Összegzés

A Xiaomi Mi 9T egy remek telefon. Nem csúcskategóriás, de elég erős a hardvere, csodás a kijelzője, az infrán kívül minden technológiát ismer és még jack csatlakozó is van rajta. A készüléktestből előbújó szelfikamera és a kijelzőbe integrált ujjlenyomat-olvasó nagyon menő, így még az sem mondható, hogy unalmas mobil lenne. A kamerája ráadásul nappal ugyanolyan jól teljesít, mint a Mi 9-nél, csupán videóban és éjjeli felvételekben marad el tőle.

A kisebb háttértárral szerelt változat 125 000 forintért, a 128-as pedig 135 000 forintért érhető el itthon, a Geekbuyingtól viszont még olcsóbban beszerezhető: 95 000 Ft-ért a 3DC6LCXH kuponkóddal, EU Priority Line áfamentes szállítással. 30 000 forinttal drágább a Mi 9 SE-nél, és 10 000 forinttal olcsóbb a Mi 9-nél. Mindhárom készüléknek megvannak a maga érvei, hogy miért érdemes mellettük letenni a voksunkat:

A Xiaomi ügyesen bepozicionálta a Mi 9T-t, mert tudásban, funkciókban, egyediségben és árban is jól kitölti a Mi 9 és a Mi 9 SE közti szűk rést. Nem lehet általános győztest hirdetni hármuk közül, mindenkinek az egyéni igényei és a pénztárcája dönti el, hogy melyiket választja. Egy biztos, egyikkel sem fog mellélőni. A pletykák szerint nemsokára érkezik a Redmi K20 Pro is Európába, Snapdragon 855 SoC-val, 60 FPS 4K videóval és a Mi 9T-hez képest gyorsabb töltéssel, még tovább bonyolítva a választást.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!