A Microsoft máris komoly konkurenciát állított a Google még el sem indított új szolgáltatásának

Az ősszel érkező xCloud szerverré alakítja az Xbox One konzolt, amivel az összes már meglévő játékunk streamelhető lesz más kütyükre.
Kapcsolódó cikkek

Június 11-én, azaz kedden veszi kezdetét a világ legnagyobb videojátékos rendezvénye, az E3, aminek keretében minden fontosabb iparági szereplő megvillantja az újdonságait. A Google ennek előszeleként mutatta be részletesebben a Stadiát, ami végül nem egy Netflix-szerű előfizetéses szolgáltatás lett videojátékokkal, hanem egy olyan lehetőség, aminek keretében a felhasználók egy virtuális erőgépet bérelhetnek maguknak, amin aztán távolról, (elméletileg) rengeteg eszközre (mobil, tablet, PC, okostévé) streamelhetők lesznek a Stadián belül külön megvásárolt játékok – az egész rendszerről, az árakról és az egyéb részletekről egy korábbi cikkünkben írtunk részletesebben.

Novemberben indul a Google Stadia, de itthon nem lesz elérhető
A keresőóriás videojáték streamelős szolgáltatása leghamarabb 2020-ban érkezhet meg Magyarországra.

A Google persze nem találta fel a spanyolviaszt, az őszre tervezett szolgáltatásra volt már példa korábban is (OnLive, GeForce Now stb.), és a PlayStation konzolokat gyártó Sonynak már jelenleg is létezik egy hasonló megoldása PlayStation Now néven. A videojátékok streamelésének lehetősége manapság egyébként egyre felkapottabb téma, és a buliból az Xbox gépeket gyártó Microsoft sem akar kimaradni, így az E3-as konferenciájukon újabb részleteket árultak a saját megoldásukról, az xCloudról.

A szolgáltatás már kipróbálható Los Angelesben az E3 közönsége számára, októberben pedig szélesebb rétegeknek is elérhető lesz. A Microsoft ígérete szerint az xClouddal minden Xbox One konzol saját ingyenes szerverré válhat, aminek hála lehetővé válik, hogy a felhasználók az összes korábban megvásárolt játékukat (és ebbe beletartoznak az Xbox Game Pass előfizetés programjai is) streameljék más eszközökre: például mobilra, táblagépre és egyéb eszközökre. Ami tehát korábban csak az Xbox One-on volt játszható, az elérhető lesz más kütyükön is, méghozzá a Microsoft felhőszolgáltatása segítségével, bárhol, bármikor – csak megfelelő netkapcsolat kell majd hozzá.

Ennél többet most sem árult el a technológiáról a Microsoft (inkább a jövőre érkező új konzoljukra koncentráltak), az viszont már ennyi alapján is elég jól látszik, hogy ezzel máris komoly konkurenciát állítottak a Google-féle Stadiának. Ugyan ott is lesz ingyenes verzió (de csak 2020-ban), a fizetős változat mellé pedig járnak majd ajándék játékok, de a Microsoft a jelek szerint minden Xbox One tulajdonosnak

ingyen fogja kínálni az xCloud nyújtotta lehetőségeket.

Ezzel az összes korábban megvásárolt játék streamelhető lesz más eszközökre, ráadásul a mindössze havi 10 dollárba kerülő Xbox Game Pass előfizetéssel programok tucatjaival bővíthető a kínálat. Ez fontos, mert a Google ugyanennyiért mindössze azt biztosítja, hogy elérhető legyen a streamelős technológiája (4K felbontással, 60 fps mellett, HDR és 5.1-es hang támogatással), a játékokért viszont külön kell fizetni.

Bár tény, hogy a Microsoft szolgáltatásának eléréséhez kell egy olcsónak nem nevezhető konzol (a sima Xbox One ára még mindig 70-80 000 Ft környékén mozog), de a redmondiaknak megvan az a hatalmas előnye, hogy a Google-lel ellentétben már egy meglévő, több tízmilliós felhasználóbázisnak kínálják majd ugyanazt, mint a Stadia, így a keresőóriás új szolgáltatása aligha fogja az Xbox tulajdonosokat meggyőzni arról, hogy maguk mögött hagyják a megszokott platformot egy másik megoldás kedvéért.

És mindez még csak a kezdet, hiszen a Microsoft hosszú távú célja, hogy a jövőben azokat is megszólítsa, akik egyáltalán nem rendelkeznek Xbox konzollal, és nem is tervezik a beszerzését. Éppen ezért kísérleteznek már most azzal, hogy a jövőben ne legyen szükség a gépre a játékok streameléshez, mindez elérhető legyen mindössze egy speciális kontroller megvásárlásával.