Olyan hangot alkottak, amilyen még nem volt

Ha valakit zavart volna, hogy Alexa és Siri női hangon szólal meg, mostantól nem kell aggódnia.
Kapcsolódó cikkek

Ha digitális asszisztenst keres magának az ember, általában kétfajta hang közül választhat: vagy férfi, vagy nő szólal meg a hangszórókból. A baj ezzel csak az, hogy ma már nem csak két nemet ismerünk el, vannak olyanok, akik egyikkel sem azonosítják magukat. A koppenhágai Pride felvonulás és a Vice kreatív ügynöksége, a Virtue vezetésével most hangdizájnerek, nyelvészek és tech szakértők olyan hangot hoztak létre, ami a bináris genderbesoroláson túlmutat, gyakorlatilag nemtelen, sehová nem sorolható – írja a Wired.

A Q névre keresztelt hang a tervek szerint arra készteti majd a tech vállalatokat, hogy ne csak férfiban és nőben gondolkodjanak, hanem vegyék számításba azokat is, akik egyik nemmel sem azonosítják magukat.

Fotó: Groove X

Az nem véletlen egyébként, hogy a digitális asszisztensek jó része női hangon szólal meg: Siri, Alexa vagy Cortana is azért kapott ilyen hangot, mert kutatások bizonyítják, hogy a felhasználók jobban reagálnak rájuk, mint a férfi hangokra. Sokak szerint azonban akkor, ha a vállalatok meghozzák a döntést, hogy ezért női hangot adnak az asszisztenseknek, a nemi sztereotípiákat erősítik: azt, hogy a nőnek gyengédnek, gondoskodónak, segítőkésznek kell lennie, az olyan technológiáknak pedig, mint amilyenek a biztonsági robotok, férfi hanggal kell működniük, hogy tekintélyt parancsoljanak. A megalkotói szerint Q válasz lehet ezekre a problémákra.

A kutatók úgy alkották meg Q-t, hogy több kísérleti alannyal felvették ugyanazt a felolvasott szövegrészletet, majd kiválasztottak egyet, amely a leginkább nemtelennek tűnt. Ez nagyrészt azon múlik, hogy milyen a frekvenciája: a magas frekvenciájú hangokat nőinek, az alacsonyabbakat férfinak halljuk. Van viszont a 145 és a 175 hertz közötti frekvenciatartomány, amikor az emberi agy nagyon nehezen tudja eldönteni, milyen nemet hall – az ehhez legközelebb álló hangot választotta ki a kutatók, és több verziót gyártottak le belőle. Aztán elküldték 4500 európai embernek,

a visszajelzések alapján pedig kiválasztották azt, amelyik a leginkább nemtelennek tűnt.

Ha a genderkérdéseket kivesszük a témából, még akkor is hasznos lehet, ha van egy nem női és nem férfi hangja a technológiának – valójában sem Alexának, sem Sirinek, sem a többi társuknak nincs neme, ezért nagyon jól jöhet, ha van egy olyan hangopciónk, amely teljesen nemtelen. Pláne most, amikor a szociális robotok elterjedése a küszöbön áll.