Senkit nem érdekel, ha online zaklatnak

Nem újdonság, hogy az online kapott kritika kevésbé visel meg minket, mint az, amit szemtől szembe kapunk, ezt most egy friss kutatás is: kiderült, hogy azt is sokkal kevésbé tartjuk durvának, ha mást zaklatnak online. Ez az eredmény érdekes fényt vethet arra, hogy miért vagyunk hajlamosak elbagatellizálni az online zaklatások következményeit.
Kapcsolódó cikkek

A virtuális világban nem érezzük, hogy akkora súlya lenne a szavainknak, mint a való életben – egy friss kutatás most kiderítette, hogy igazunk is van, és mások sem érzik, hogy egy durvább online kritika megviselné annyira az embert, mint egy személyes. A Social Psychological and Personality Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány több kutatás eredményeit összegzi, amelyeket a Dél-Floridai Egyetem kutatói végeztek.

A KIREKESZTÉS ÉS ZAKLATÁS NETEN NEM OLYAN IJESZTŐ

Az első kutatás során Curtis Puryear és Joseph Vandello 270 diák esetében figyelte meg azt, hogyan reagálnak arra, ha valakit zaklatnak: szimulálták, hogy mi történne, ha egy geek srácnak írná valaki azt neten, hogy menjen vissza az anyja pincéjébe, aztán két másik szituációban is megnézték a reakciókat, egyrészt személyes sértegetésnél, másrészt online sértegetésnél, de úgy, hogy a konfliktust generálónak volt személyes információja (képek, név, adatok) is a sértegetett geekről.

A neten több mindent megengedünk a zaklatóknak is – forrás: ThinkStock

A második kutatásban 283 diák vett részt, és most azt vizsgálták, hogy ugyanezen körülmények között mit szólnak ahhoz, ha egy nőt figuráznak ki az infrastruktúráról tett megjegyzése miatt. A kutatók megnézték, milyen a reakció akkor, ha online fórumon kapja a nő a kritikát, és milyen, ha egy nyilvános fórumon keresztül, személyesen.

Mindkét kutatás alkalmával a résztvevők akkor fejezték ki jobban nemtetszésüket, ha a személyes kritikát nézték, és kevésbé zavarta őket az online zaklatás.

A digitális térben viszont nem volt nagy különbség: egy kicsit érzékenyebbek voltak az alanyok akkor, ha valakit személyesen támadtak, de még az adatok és a fotók jelenlétében sem érezték annyira szignifikánsnak az online zaklatást.

LASSAN IMMÚNISAK VAGYUNK AZ ONLINE KEGYETLENKEDÉSRE

A kutatók szerint ez egyrészt azért lehet, mert az online térben háttérbe szorul mindenki egyénisége és emberi mivolta, a megszemélyesítés hiányában nem érezzük annyira durvának a zaklatást, mint egyébként. A megfigyelők ezért sokkal kevésbé kelnek az áldozat védelmére.

A másik ok a kutatók szerint az lehet, hogy annyi inger ér minket az interneten, amelyek közül annyi a bántó, zaklató üzenet, hogy már teljesen érzéketlenek lettünk rájuk, megszoktuk őket, és nem vesszük fel a sértő megjegyzéseket. Pontosan ez az, amiért az áldozatokkal sem tudunk azonosulni.

A kutatás érdekes pszichológiai hátteret adhat ahhoz, hogy az emberek miért hajlamosak elbagatellizálni az online zaklatás következményeit, és miért nem lépnek fel határozottabban az ellen, ha valakit az interneten bántanak.