Ez az egyik legnagyobb kamuoldal, jobb ha messzire elkerüli

Újabb álhírblogra hívja fel a figyelmet a fakepalm.hu.
Kapcsolódó cikkek

Korábban írtunk róla mi is, hogy a fakepalm.hu szerkesztői lebuktattak egy facebookos kamuhír-hálózatot, amit egy volt orosházi tanárnő működtetett éveken át. A kamuoldalak után nyomozó blog újabb átverős oldalra hívja fel a figyelmet, ami hírességek képeit és (sokszor hibásan betűzött) neveit is felhasználja arra, hogy üzemeltetője több kattintásra, illetve hirdetési bevételre tegyen szert.

Egy orosházi tanítónő működtette a facebookos kamuoldal-hálózatot
Mesterien űzte az ipart a 48 éves Nagy Erika.

A már több mint 250 ezer követővel rendelkező „Lélekemelő szépségek” néven futó oldal egy nyílt levelezéssel került a figyelem középpontjába még februárban, amiben egy képzelt üzengetés zajlott „Bocskor Gábor” (sic!) és „Boros Lajos” közt. Később egyre több ismert ember nevét vonták be a történetbe, így Vajna Timit, Majkát, majd Szinetár Dórát.

Vajna Tímea februárban reagált a jelenségre, közzétette Facebook-oldalán, hogy olyan nyilatkozatok terjednek álhíroldalakon keresztül, amelyeket sosem mondott. Majka is arra kérte követőit, tájékozódjanak bizonyos portálok hitelességéről, mielőtt híreket osztanának onnan tovább.

 

A Lélekemelő szépségek Facebook-oldal egy ideig csillogó-villogó idézetes képeket osztott meg, majd idén tavasszal lehetett felfigyelni arra, hogy már csak az otpercpiheno.hu és az otpercpiheno.blogspot.com blogok cikkeivel van tele – írja a fakepalm.hu.

Vélhetően valaki menet közben megvásárolhatta a nagy elérésű oldalt, hogy linkjeivel nagy közösséget érhessen el, ezáltal pedig terjeszteni tudja az „ötperces” oldalak álhíreit. Ahogy arra a blog szerzői is felhívják a figyelmet, hiteles tartalmat is átemeltek a blog üzemeltetői, ám forrásmegjelölés nélkül – például a 24.hu egyik cikkét is.

A cél mint legtöbb esetben, hogy az oldalak kezelői hirdetéseken keresztül bevételre tehessenek szert – ehhez azonban látogatókra van szükségük, a követőtábort pedig sok esetben ilyen facebookos-megosztós oldalakon keresztül szedik össze.

A Lélekemelő szépségek mögött álló modell működéséről a blogon lehet részletesebben olvasni a kérdéses posztok elemzésével együtt.