Brutálisan erős és egész egyedi az Asus új telefonja

Konkrét réteget céloznak meg vele, valószínűleg nagy sikerrel.

Hivatalosan június 5-én, azaz kedden veszi kezdetét Tajpejben a 2018-as Computex kütyüexpo, de az ASUS már – helyi idő szerint – hétfő délután lerántotta a leplet a legújabb, a videojátékosokra fókuszáló Republic of Gamers (ROG) termékeiről. A friss felhozatalban akadnak egészen új notebookok, illetve egy univerzális füles, de a legnagyobb dobás egyértelműen a bivalyerős ROG Phone, amit kifejezetten a (mobil)játékok megszállottjainak szán a cég.

Forrás: ASUS
Forrás: ASUS
Forrás: ASUS
Forrás: ASUS

ERŐS ÉS EGYEDI

A készülék hardver szempontjából nem panaszkodhat, hiszen az összetevők egészen brutális erőt biztosítanak. A 6,2 colos AMOLED, HDR kompatibilis kijelző 2160 x 1080 pixel felbontásra képes, 90 Hz-es képfrissítés és 1 ms-os válaszidő mellett. A burkolat alatt Qualcomm Snapdragon 845 processzor pörög, 2,96 GHz órajelen, amit egy Qualcomm Adreno 630 grafikus chip egészít ki 8 GB RAM és 512 GB háttértár társaságában – a telefonból viszont lesz egy „belépő modell” is, 128 GB belső memóriával.

A szoftver hasít – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

Kamera fronton a hátlapra egy 12 megapixeles normál és egy 8 megapixeles széles látószögű szenzor került, míg az előlapon egy 8 megapixeles szelfikamera várja a felhasználókat. Jó hír, hogy a legújabb trendekkel ellentétben a képernyőn egyáltalán nincs belógó notch (sziget), a gamerek pedig külön örülhetnek, hiszen a hátlapon helyet kapott egy ROG logó is, ami a termékcsalád többi tagjához hasonlóan RGB világítást kapott. Sőt a telefonhoz lesznek speciális headsetek is, amik az ASUS Aura Synch szoftvernek köszönhetően

szinkronban világítanak majd a mobillal.

A ROG Phone viszont nemcsak az ilyen apróságok miatt lehet vonzó a gamereknek, hiszen az ASUS tényleg egy olyan eszközt készített, aminek minden részlete úgy lett kialakítva, hogy kielégítse a speciális igényeket. Az egyik ilyen – tényleg fontos – változás az átlagos mobilokhoz képest, hogy nem csupán a készülék alján, de készülék bal oldalán is helyet kapott egy USB Type-C csatlakozó, így már töltés közben és fülessel is zavartalanul lehet játszani, nincs útban a vezeték.

A készülék bal szélére is került egy USB-C, így nem zavar a kábel – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

Hasonlóan játékosbarát megoldás, hogy a telefon jobb oldalának két szélén érintésérzékeny, visszacsatolást biztosító, ráadásul programozható AirTrigger gombok kaptak helyet, amiknek hála két ujjal kevesebbet kell a képernyőre helyezni, így sokkal többet látunk a kijelzőn zajló eseményekből.

NEM CSAK TELEFON

A telefon már önmagában elég különleges, de a készülék mellé speciális kiegészítők is kaphatók lesznek. Ezek egyike a mobil hátára pattintható AeroActive Cooler, ami a nevéhez illően extra hűtést biztosít a telefonnak – ez a periféria ráadásul része lesz az alapcsomagnak.

Igen, a telefonnak felcsatolható hűtője van – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

Nem úgy a TwinView Dock, ami egy kézikonzolra emlékeztető keret, amibe a ROG Phone nemcsak beleilleszthető, de egy extra képernyőt is tartalmaz, amin játéktól függően jelenhetnek meg információk (pl. térkép), de a kütyü azoknak is jól jöhet, akik komolyan veszik a mobiljátékok streamelését, hiszen a plusz kijelzőn például megjelenthet a Twitch kommentfelülete.

A TwinView Dock segítségével két képernyőnk is lehet – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

A Gamevice kontroller lényegében teljes értékű kézikonzollá varázsolja a mobilt, ez az eszköz ráadásul összeköthető lesz a WiGig Dock névre keresztelt másik kiegészítővel, ami egy 60 GHz-es wifi segítségével közvetíti a mobil képét lényegében bármilyen tévére. Ha pedig a PC-t részesítjük előnyben, akkor a Mobile Desktop Dock segít asztali PC-s élményt elérni – és nemcsak a kép kerül ki a monitorra, de bevethető lesz az egér és a billentyűzet is.

A Gamevice kézikonzolt csinál a telefonból – Forrás: Birkás Péter

A különböző perifériák ára – a ROG Phone-hoz hasonlóan – még nem ismert, azt viszont már most lehet tudni, hogy az egyes kiegészítők nemcsak külön-külön lesznek beszerezhetők, de egybe csomagolva is, azaz lesz olyan bundle, ami a telefon mellett tartalmazni fogja az összes felsorolt extra kütyüt.

AZ ASUS NEM VICCEL

Tajpejben nem csupán megismerkedhettünk a telefonnal, de kézbe vehettük, és ki is próbálhattuk, a mobilt használatba véve pedig kiderült, hogy az ASUS ügyesen ötvözte a ZenPhone-okkal szerzett tudását a Republic of Gamers termékcsalád tapasztalataival.

Van benne szufla rendesen – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

A ROG Phone egy kifejezetten jól összerakott készülék benyomását kelti, jó kézbe venni, masszív és szép a mobil, a szoftver villámgyors, a kiegészítők pedig kivétel nélkül úgy működtek, ahogy az elvárható. A mobiljátékok már évek óta hatalmas szeletet szakítanak ki a videojáték-piac tortájából, a PUBG és a Fortnite telefonos megjelenésével pedig

egyre nagyobb az igény az ilyen készülékekre.

A tajvani gyártó jó időben állt elő az első gamer telefonjával, ami villámteszt alapján simán felülmúl minden hasonló próbálkozást (például a Razer nemrégiben megjelent mobilját), és nemcsak teljesítményben, de a kényelem és a praktikusság tekintetében is. Hivatalos árcédula ugyan még nincs, de az ASUS az ázsiai és amerikai piac után Európát is megcélozza a ROG Phone-nal, és a márka hazai képviselője szerint magyarországi megjelenésre is lehet számítani.