Embereken kísérletezik a Facebook

A felhasználók tudtuk és kifejezett beleegyezésük nélkül vesznek részt társadalomtudományi kísérletekben.
Kapcsolódó cikkek

Nincs olyan társadalomtudós, aki titkon ne álmodozna egy 900 millió fős mintáról, melyben az alanyok szabadon ontják magukból az információkat – persze az ebben rejlő lehetőségekkel maga a Facebook is tisztában van, nem hiába tart fenn egy “adatcsapatot”, amely néha még a nyilvánossággal is megosztja eredményeit.

A rendelkezésre álló tonnányi adatot egy tizenkét fős csapat elemzi társadalomtudományi szempontokból, kőkemény matek és programozás segítségével. A Technology Review ezzel kapcsolatos áttekintéséből azonban az is kiderül, hogy az utóbbi időben a kutatók már nemcsak a természetesen keletkező adatfolyamot vizsgálják, hanem elkezdtek kísérletezni is a facebookos “lakossággal”.

Egyik ilyen kísérletükbe például 250 millió embert “vontak be” – a héthetes vizsgálati periódus során a felhasználók 76 millió megosztott linkjét regisztrálták, majd 219 millió véletlenszerű alkalommal a Facebook nem engedte, hogy egy-egy felhasználó lássa az ismerőse által megosztott hivatkozást. Ezzel egy olyan kontrollcsoportot hoztak létre, melynél arra voltak kíváncsiak, hogy az érintettek honnan szerzik be információikat. Ebből a kutatásból derült ki végül, hogy kik az információs hálónk legértékesebb tagjai.

A kísérletezgetés némileg ijesztőnek tűnhet, azonban a kutatók elmondása szerint fontos fejben tartani, hogy a cél nem a kommunikáció befolyásolása vagy megváltoztatása, hanem annak megértése – igaz, épp abból a célból, hogy a kommunikációs csatornák (mint a Facebook) jobban alkalmazkodhassanak az igényekhez.