Oroszország szabályozná a netet

A cél az ország biztonságának megőrzése, az online tevékenykedő bőnözők és terroristák dolgának megnehezítése.
Kapcsolódó cikkek

Nyikolaj Patrusevet, a biztonsági tanács titkárát szerdán a közösségi oldalaknak a példa nélküli méretű kormányellenes tüntetésekben játszott szerepéről kérdezték: “Megfosztani az embereket a kommunikáció lehetőségétől alapvetően kontraproduktív, sőt, erkölcstelen. Ugyanakkor nem hagyhatjuk annyiban, hogy az internetet bűnözők és terrorista csoportok használják.” A Szövetségi Biztonsági Szolgálat egykori vezetője éppen ezért ésszerű szabályozást tartana célszerűnek.

A Vedomosztyi című orosz üzleti lap szerdai száma szerint már el is készült egy törvénytervezet, amely arra kötelezné az internetszolgáltatókat, hogy távolítsák el az illegális tartalmakat az internetről, például az olyan oldalakat, amelyeken gyermekpornográfia vagy szélsőséges tartalmak érhetők el. A szolgáltatóknak ráadásul keresniük sem kellene, hiszen a kommenteket és egyéb tartalmakat figyelő rendszert már tesztelik.

Az ötlet ellenzői amellett, hogy a cenzúra tilalmára és a szólásszabadság garanciáira hivatkoznak, azt is megemlítik, hogy az orosz jogban meglehetősen homályos a “szélsőséges” fogalma.