A luxust ígérő kamubuli, a Fyre Festival atyja továbbra sem tett le arról, hogy újra megcsinálja a tüzet

A luxust ígérő, de helyette káoszt nyújtó, és ezzel egy csapásra legendássá váló fesztivál második etapjára a szervező szerint már az összes jegy elkelt, de egyelőre a helyszín sincs meg, és az eredetileg tervezett decemberi időpont sem tekinthető teljesen biztosnak.

Visszatérhet A legyek ura modern változataként is emlegetett, luxust, tengerparti naplementéket és topligás influenszereket ígérő, de helyette az alulszervezettség miatt botrányba fulladó karibi fesztivál, azaz a Fyre Festival.

A Guardian azt írja, hogy a helyszín ugyan még nincs meg, és a többi részlet sem tisztázott még, de az eredeti fesztivál szervezője – akit a bahamai botrány miatt börtönbe is küldtek – a szabadulása után sem tett le arról a tervéről, hogy összehozza a világ legnagyobb és legexkluzívabb buliját.

A fesztivált az ezredforduló egyik népszerű amerikai rapperével, Ja Rule-lal tető alá hozó Billy McFarland kicsit több mint egy éve van szabadlábon, és először tavaly ilyenkor jelentette be, hogy idén decemberben megrendezhetik a Fyre Festival 2-t. Azonban eddig nem túl sok mindent lehetett hallani rendezvényről, ezért a Wall Street Journal exkluzív interjút készített a csalásért elítélt fesztiválszervezővel.

Az amerikai lapnak nyilatkozó McFarland azt mondta, hogy a fesztivált meg fogják rendezni, és már az összes jegyet el is adták rá.

A Fyre 2-nek működnie kell

– fogalmazott a szervező, aki azt is elárulta, hogy a jegyárak 500 dollár és 8 ezer dollár között alakultak – előbbi  nagyjából 177 ezer, mag az utóbbi 2,8 millió forintnak felel meg.

Chance Yeh / Getty Images – Billy McFarland és Ja Rule – a kép jobb oldalán – Matthew Assante és a szintén rapper Waka Flocka Flame társaságában egy New York-i buliban még 2016-ban.

Míg az eredeti fesztivál főattrakciója a Blink-182 és a Migos fellépése lett volna, a Fyre 2 fellépőit és programjait még nem lehet tudni. „Karatés küzdelem a tengerparton, szerintem az elképesztő lenne. (…) Lenne néhány extrém sport, némi komédia és némi divat” – poénkodott a fesztiválszervező.

A lehetséges helyszínek kapcsán pedig több karibi térségben vagy annak közelében található egzotikus helyszínt is felsorolt, például Hondurast, Belize-t, Jamaicát, Panamát, vagy a Turks- és Caicos-szigeteket.

De a helyszín mellett még a fesztivál pontos ideje is kérdéses. A Fyre oldalán ugyan szerepel egy december 6-i időpont, de apróbetűs megjegyzésben az is oda van írva, hogy a pontos dátum még változhat.

Mintha amúgy most nem így lenne, McFarland arról is beszélt, hogy szerinte az emberek „nehezen” bíznának meg benne újra, ha a Fyre fesztivál második nekifutásra is kudarcot vallana. „Nagyon nehéz lenne más lehetőségekhez jutni, legyen az egy marketing munka, egy podcast-megjelenés, egy tévéműsor vagy egy kapcsolat.”

Az eredeti rendezvény, amit a perben Az éhezők viadalához vagy A legyek urához hasonlítottak, a tervek szerint 2017-ben rendezték volna meg a Bahamákon, de a nem megfelelő szálláshelyek, ivóvíz- és élelemellátás miatt a rendezvényt törölni kellett, úgy, hogy a fesztiválozók egy része már a helyszínen tartózkodott. Így nem csoda, hogy a Fyre Festival több mint 26 millió dolláros (9,2 milliárd forintos) veszteséget okozott.

Ahogy az a Netflix botrányba fulladt fesztivált bemutató dokumentumfilmjéből, a Fyre: The Greatest Party That Never Happened is bemutatta, a szervezők olyan influenszereket használtak fel a luxusrendezvény népszerűsítésére, mint Kendall Jenner és Bella Hadid. Azonban ezek a hírességek semmit sem tudtak a velük népszerűsített fesztivál által biztosított embertelen körülményekről.

A rendezvényt egy távoli magánszigeten tartották volna, amely állítólag egykor a világ legismertebb drogbárójáé, Pablo Escobaré volt.

A vendégeknek Instagram-értékű élményeket, pazar szállást és luxus ételeket ígértek, amiért egy igen busás összeget, 12 780 dollárt – mai árfolyamon 4,5 millió forintot – kellett kicsengetni. De amikor megérkeztek, akkor jöttek csak rá, hogy a szállásuk egy esőáztatta kempingben van, ahol olyan hatalmas sátrakat állítottak fel a vendégek számára, amilyenekben a természeti katasztrófák után szokták elszállásolni az otthonukat elvesztett embereket.

Közben a csomagjaikat egy sötét parkolóba dobálták ki, és az ínyenc ételekről is kiderült, hogy valójában csak előre becsomagolt sajtos szendvicseket kapnak. Folyóvíz és áram sem volt, és végül az összes fellépő visszamondta a koncertjét is. (A Netflix filmjéről írt cikkünk itt olvasható.)

A fesztiválszervező Billy McFarlandet, a Magnises nevű kártyás tagsági klub korábbi alapítóját 2018-ban zárták börtönbe, miután bűnösnek vallotta magát számos, a fesztivállal és a NYC VIP Access nevű cégével kapcsolatos csalás vádjában. Utóbbi vállalat azzal foglalkozott, hogy hamis jegyeket árult olyan eseményekre, mint például a Met-gála.

A Fyre-fesztivál 277 látogatójából álló csoport tagjai 2021-ben egyenként a jegyük árának nagyjából felével megegyező kártérítést kaptak.

Életük bulijába indultak, de a földi pokolban találták magukat
Kendall Jenner és Emily Ratajkowski is az arcát adta az utóbbi évek legnagyobb átveréséhez.