Miért nem hagyta ott exe Damu Rolandot?

A szakember szerint a bántalmazott nők helyzetét megnehezíti, hogy a jogrendszer nem védi őket, sőt a közvélemény sem nagyon nőpárti, sok az előítélet és a sztereotípia.
Kapcsolódó cikkek

Mint arról korábban beszámoltunk, ártatlannak tartja magát Damu Roland. Az erőszakos közösülés, két rendbeli személyi szabadság megsértése és súlyos testi sértés miatt első fokon hat év börtönre ítélt színész fellebbez a döntés ellen. Bár a bíróság tárgyi bizonyítékot nem talált az erőszakra, mégis bizonyítottnak látta a történteket.

Dr. Tuza Péter ügyvéd a Mokkában – általánosságban szólva – azt mondta: az erőszakos közösülés esetében nem kell több bizonyíték, mint bármilyen más ügyben. Hangsúlyozta: nem szükséges ahhoz külsérelmi nyomnak lennie, hogy meg lehessen állapítani, egy ilyen erőszakos cselekedetet.

“A magyar büntetőjogban, ha a nemi szervek egymáshoz érnek, már az is erőszakos közösülésnek számít, nem kell, hogy bármilyen külsérelmi jog legyen, nem kell, hogy DNS-minta legyen. Nagyon sok esetben sajnos az erőszak úgyis megvalósul, hogy ezek a bizonyítékok nem állhatnak rendelkezésre” – árulta el az ügyvéd.

A Mokkában Spronz Júlia, a Patent Egyesület munkatársa arról beszélt, a bántalmazott nők esetében sok minden van, ami visszatartja őket a kapcsolatból való kilépéstől. Mindig nagy szerelemnek indulnak az ilyen párkapcsolatok, soha nem lehet előre látni a veszélyeket. Az is nehezíti az ilyen nők helyzetét, hogy a jogrendszer sem védi őket, sőt a közvélemény sem nagyon nőpárti, sok az előítélet és a sztereotípia, gyakran keresik a nő felelősségét.

“Nagyon jellemző ezekre a kapcsolatokra, hogy nemcsak rossz van benne, nemcsak a brutális bántalmazás, hanem nagyon sok szeretetet is adnak. Pont ez az, ami nehezzé teszi a nők számára, hogy kijöjjenek belőle. Minden egyes ilyen bántalmazás után jön a megbánás, és a bántalmazó is elhiszi, hogy soha többet ilyen eset nem lesz” – nyilatkozta Spronz Júlia, majd hozzátette: a helyzetet az is nehezíti, hogy ezek a nők a bántalmazó valóságán keresztül látják a saját helyzetüket, és elhiszik, hogy nincs hova fordulniuk, és azon a férfin kívül senki nem lenne képes szeretni őket.