Ha kemény és őszinte vagy, bedarál a magyar futballközeg

Bódog Tamás számára remek ajánlólevél volt a Németországban és Dániában szerzett tapasztalat, de ő ahhoz szokott, hogy egy játékos mindig hajt, itthon pedig hősként ünneplik, ha valaki végiggürizik 90 percet.
Kapcsolódó cikkek

Ha egy csapat a 9. helyen áll a 12 klubot felsorakoztató mezőnyben, és csak két pont választja el a kieséstől, ritkán szokott nagy felzúdulást okozni, ha a klubvezetés úgy dönt, hat fordulóval a bajnokság vége előtt edzőváltással próbálja felrázni a csapatot.

Diósgyőrben ennek ellenére nagy indulatok szabadultak el, amikor az utolsó hat tétmeccsét nyeretlenül letudó, és közben a Magyar Kupától az elődöntőben a Puskás Akadémia elleni 0-3-mal búcsúzó csapat vezetése úgy döntött, meneszti Bódog Tamást.

Menesztette Bódog Tamást a DVTK
Ismét a kiesés ellen menekül a diósgyőri focicsapat.

A diósgyőri szurkolók reakcióját jól tükrözi, hogy a klub honlapján meglepően kemény kérdésekkel szembesítették Sántha Gergely ügyvezetőt, és azt írták, a mostani volt a vezetés egyik legnépszerűtlenebb döntése az elmúlt hét évben.

Bódog tavaly márciusban lett a Disógyőr edzője,

előtte Németotszágban a Mainznál Jürgen Klopp, az RB Leipzignél Alexander Zorniger és Ralf Ragnick közelében sajátíthatta el a szakmai finomságokat.

Bár volt a Videotonnál Mezey György segítője is, és vezetésükkel előbb ezüst-, majd története során először aranyérmes lett a fehérvári csapat, az igazán komoly ajánlólevélnek a Németországban, majd később Dániában, a Bröndbynél eltöltött időszak számított Bódog esetében.

Kinevezése után a Diósgyőr 3-1-re megverte az Újpestet, 1-1-es döntetlent játszott az FTC-vel, majd 2-0-ra elintézte a későbbi bajnok Honvédot.

Az akkori edzőváltást jól időzítette a Diósgyőr, mivel a válogatott meccsek miatt két és fél hete volt Bódognak összeszokni a csapattal, és ő ezt tökéletesen kihasználta, később egy interjúban úgy nyilatkozott,

hogy taktikailag és morálisan is darabokban volt a csapat, ezért szoftverfrissítésre volt szükség.

Ami elég jól sikerült, legalábbis a Honvéd elleni meccsen nagyon látványos volt, hogy a Diósgyőr olyan letámadással operált, amivel gyakorlatilag megfojtotta a Honvéd labdakihozatalát.

Hogy ez Bódog dicsérete vagy a magyar foci kritikája, azt mindenki döntse el maga, de a Diósgyőr ezzel a nem túl bonyolult, mégis hatékony taktikával rendre meg tudta lepni az ellenfeleit.

Persze nem véletlen, hogy Bódog épp a letámadást vetette be, hiszen korábbi játékostársa és mentora, Klopp minden csapatánál alkalmazta

az általa gegenpressingnek hívott módszert, amely kifogástalan erőnlétet és 90 percnyi loholást igényel.

A jó indulás ellenére a Diósgyőr végül csak az utolsó fordulóban maradt benn, és szüksége volt a Paks segítségére, amely döntetlent játszott az MTK-val, így a borsodiak több győzelmüknek köszönhetően végül a Debrecen elleni vereség ellenére megragadtak az élvonalban.

Aztán az új idényt úgy kezdte a DVTK, hogy három forduló alatt 7 pontot szerzett, és ezzel élre állt, pedig mindegyik meccsét vendégként játszotta, és az ellenfele között volt a címvédő Honvéd, valamint a tavalyi bronzérmes Vasas is.

A folytatás hullámzó lett, az őszt végül hatodikként zárta a Diósgyőr, hat ponttal lemaradva a még dobogós Debrecen mögött,

de aztán tavasszal valami elromlott.

A második idei fordulóban, a bajnoki címre törő Fradi ellen három perc alatt fordítottak a miskolciak, de az azóta lejátszott hat meccsen csak két pont jött össze, így sodródott kiesésközelbe a csapat, amely úgy pottyant ki a Magyar Kupából, hogy Felcsúton egygólos előnyt szerzett, de egyik ideiglenes otthonában, Mezőkövesden beleszaladt egy hármasba.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, jöttek a büntetések, megvonták a játékosok félhavi fizetését, majd visszakérték az egyik szponzor által biztosított autókat.

Innentől egyenes út vezetett Bódog menesztéséhez, amit a diósgyőri szurkolók egy része nehezen nyelt le, ennek is köszönhetőek a fentebb már említett bevállalós kérdések a vezetés felé (A sikertelenségért egyedül Bódog Tamás a felelős? Nem válthatnak le egy teljes csapatot, ezért leváltják az edzőt?)

A korábbi válogatott játékos, a jelenleg a Spíler TV-n szakkommentátorkodó Hrutka János a Facebook-oldalán azt írta, Magyarország egyik legfelkészültebb, nemzetközi tapasztalattal, széles látókörrel rendelkező edzőjét tették lapátra.

“Mit is lehet erre mondani? Nyilván ő a leggyengébb láncszem a diósgyőri gépezetben… ja, nem! Magyar futball 5.0 A fejlődés megkérdőjelezhetetlen! – írta Hrutka, és nem ő volt az egyetlen, aki kiállt Bódog mellett, aki sokakat megvett őszinte, sokszor önkritikus nyilatkozataival.

Bódog menesztését úgy is lehet értékelni, hogy ismét kiderült, attól, hogy valaki külföldön készült fel az edzői szakmára, még nem feltétlenül képes arra, hogy megfeleljen a magyar közegben.

Ahol a játékos gyakran egyből az elnöki iroda ajtaján kopogtat, ha valami nem tetszik neki az edzővel kapcsolatban,

és ahol – ahogy egyszer Bódog is nyilatkozta – hőst csinálnak abból, aki 90 percet végighajt, miközben mondjuk a labdával nincs feltétlenül nagy barátságban.

Bódog ahhoz szokott külföldön, hogy őszintének kell lenni, mert az a normális. Aki teljesít, az játszik, aki pedig gyengébb, az megy a padra, és ha kellő mennyiséget gürizik érte, akkor úgyis megkapja a lehetőséget.

Nem látunk be sem a diósgyőri klubházba, sem az öltözőbe, csak a meccsen történtek és a csapattal kapcsolatos hírekkel alapján tudunk tájékozódni. Ettől még tény, a magyar futball ismét felzabált és aztán kiköpött magából valakit, aki a miénknél jóval nívósabb közegből érkezett. Bár temetni felesleges Bódogot, nagyon is el tudjuk képzelni, hogy ül ő még NB I-es klub kispadján.