Magyar-svájci: az Eb-formát idéztük, de ez most szart sem ért

Ilyen szívvel nem szégyen kikapni, legközelebb inkább eszünk legyen, és győzzünk.
Kapcsolódó cikkek

A Magyarország-Svájc mérkőzés (2-3) nagy kérdése volt, hogy vissza tud-e térni csapatunk az Eb-n mutatott formájához, illetve válogatottunk fejlődése töretlen marad-e? A válasz mindkét kérdésre igen, ennek ellenére nulla pontot szereztünk. Nézzük, mindez hogyan történt!

A pályára kifutott csapatokat teltház várta a Groupama Arénában. A kezdő bírói síp után mindenféle felvezetés nélkül a csapatok teljes fordulatszámra kapcsoltak.

Mindkét válogatott ugyanazon „mérkőzés játékkoncepcióval” játszott:

Az ütközet nagy kérdése volt, ki hibázik elsőnek és mit tud erre lépni az ellenfél?

Az egész mérkőzést nagy iram, izgalmas, fordulatos, látványos, eseménydús játék jellemezte. Jól váltott ritmust mind a két csapat. Ha kellett felgyorsították, ha kellett lelassították a játékot. Egyik együttesnek sem sikerült tartós fölényt kiharcolnia. Az Eb-n sikeres svájci labdabirtoklást csak a félpálya magasságáig sikerült megvalósítania ellenfelünknek, mert amint a kapunk előtti 30-40 m-es zónába került a labda mindig sikerült labdát szereznünk.

A svájci csapat kétszer is vezetést szerzett, amelyet villámgyorsan egalizáltunk, majd a 89. percben egy bedobás utáni szituációból gólt kaptunk és 3-2-re elvesztettük a mérkőzést. (megj.: ne feledjük, hogy az Eb-győztes portugálok még gólt sem tudtak lőni a svájci csapatnak)

Újdonságok a magyar csapat játékában

  1. Az ellenfél támadójátékától függően Stieber Zoltán és Dzsudzsák Balázs mélyen visszalépett szélsőhátvédbe védekezni.
  2. Stieber és Dzsudzsák nem vonalszélsőt játszott, hanem ha kellett beléptek a belső térbe és ott biztosítottak létszámfölényt a labda környezetében, valamint teret nyitottak a felfutó szélsővédőknek.
  3. Fiola Attila és Kádár Tamás felfutó szélsővédőt játszott. Ha kellett csapatunk mélyről építette fel a támadását a kapuskirúgástól kezdve.

Korábban Egervári Sándornál úgy nézett ki a labdakihozatal, hogy vagy a kapusunk, vagy a belső védőnk felrúgta a semmibe a labdát, majd Pintér Attilánál úgy módosult, hogy Tőzsér Dániel indított minden helyzetből, a védővonal magasságából.

Kuipers az új Karaszjov

Noha a játékvezetői hármas jó felfogásban vezette a meccset, mert engedte a párharcokat és nem fütyülte szét az összecsapást, ennek ellenére a mérkőzés eredményének kialakulásában döntő érdemeket szerzett.

  1. A második svájci gólt les előzte meg, ami kétségtelen, hogy nehezen felismerhető volt, de a tényen ez nem változtat.
  2. A harmadik gól előtt egy támadáson belül kétszer fordítva ítélték meg a bedobást a játékvezetők.
  3. A következő képen látható, négy magyar játékos reklamál, hogy fordítva ítélik meg a bedobást.

Majd ebből a bedobásból a labda átkerül a másik oldalra, ahol Kádár és Nagy Ádám néz értetlenül a partjelzőre, hogy miért a svájciak dobnak taccsot.

Sajnos mi sem voltunk hibátlanok

Leszámítva a bírók hibáit a következőkben foglalkozzunk saját csapatunkkal és vonjuk le a tanulságokat a kapott gólokból.

  1. A második gólt megelőző szituációból látható, hogy a védelmünk – noha rendezettnek tűnik, de a posztok felcserélődtek. Guzmics Richárd és Fiola valamint Kádár és Stieber helyet cserélt. A következő pillanatban, amikor felívelik a labdát Ricardo Rodrígueznek (lsd. korábbi képen az ívelés pillanatát a bírói hibáknál),  Fiola és Guzmics visszavált, így maradt le előbbi a gólt lövő svájci balhátvédről. Aki pechünkre eltörte a felívelt labdát és így lett gól a kapáslövéséből.
  2. A harmadik gól előtti bedobásnál a túlzott lelkesedésünk az, ami a bajt okozta, a higgadtság helyett.
  3. A következő képen mutatjuk a gólt megelőző szituációt, ahol látható, hogy a labdát dobó játékos nem is akarja hosszan bedobni a játékszert. Azonban „precíz és sikeres emberfogásunk” eredményeként senkit sem tud játékba hozni, így nincs más alternatíva alapon rövid bedobásból hosszúra vált.
  4. A gól még így is elkerülhető lett volna, hiszen a kapu előtti térben létszámfölényben voltunk, azonban Fiola tekintetét vonzza a labda, figyelme elterelődik a területén lévő Valentin Stockerről, aki a lecsorgó labdát a hálóba lövi.

A tanulság:

Na ezért nem kezdő Nikolics:

Tanulságok

Tanulságos a mérkőzés statisztikája, ahol majd minden mutatóban jobbak voltunk, mint a svájciak.

Ami érdekes belőle, hogy időtartamban egál volt a labdabirtoklás, amit mi kevesebb passzal oldottunk meg (399), mint ellenfelünk (461). Ez feltehetőleg azzal magyarázható, hogy vagy több pontos, hosszú passzal szerveztük a játékunkat, vagy annyira jó volt a labda nélküli támogató játékunk, hogy nem volt a közelünkbe svájci védőjátékos.

Ahogy Bernd Storck is fogalmazott: ezt a mérkőzést az egyéni hibák miatt veszítettük el. Az Eb-n pontot, pontokat tudtunk elérni, mert ugyanilyen magas szintű játék mellett a hibák elkerülték a magyar csapatot. Három ilyen védelmi baki után alighanem egy, a magyarnál sokkal erősebb válogatott is vereséget szenvedett volna.

Ha egy pontot nem is ért a péntek esti játék, a szurkolók díjazták a válogatott európai színtű futballját.  Emellett azt is kiemelnénk, hogy a pénteki meccset megelőzően a svájciak öt meccsen összesen kaptak két gólt, pedig olyan csapatok ellen játszottak, mint Portugália vagy éppen Franciaország. Sőt, tétmeccsen legutóbb 2015. szeptemberében a Wembleyben kaptak egynél több gólt…

Ahogy Vaskor kolléga fogalmazott: ilyen szívvel nem szégyen vereséget szenvedni. A magyar válogatott az utóbbi időben rendszeresen bizonyítja, hogy kész meghalni a pályán, most már tudatosítani kell bennük, hogy ezt elhittük, kezdünk hozzászokni. Rigában a hevesen zakatoló szív mellett hideg, kegyetlen, precíz céltudatossággal és hasonló színvonalú játékkal tudjuk elérni első csoportgyőzelmünket.

Vb-selejtező, 2. forduló, végeredmények:

Magyarország – Svájc 2-3
G: Szalai 54., 72., illetve Seferovic 51., Rodríguez 68., Stocker 89.

Portugália – Andorra 6-0 (3-0)
G: Ronaldo 2., 4., 47., 68., Cancelo 44., Silva 86.

Lettország – Feröer-szigetek 0-2 (0-1)
G: Nattestad 19., illetve Edmundsson 70.

A B-csoport állása: 

 

1. Svájc 2 2 5–2 +3 6
2. Feröer 2 1 1 2–0 +2 4
3. Portugália 2 1 1 6–2 +4 3
4. Lettország 2 1 1 1–2 –1 3
5. MAGYARORSZÁG 2 1 1 2–3 –1 1
6. Andorra 2 2 0–7 –7 0