Kiktől várhatjuk az érmeket a párizsi olimpián?

Hét arany, hat ezüst, hét bronz. Ebben az elosztásban jósol húsz érmet Magyarországnak a Nielsen Gracenote számítása, amivel az éremtábla tizenkettedik helyén végeznénk, és egy kicsit még túl is szárnyalná a magyar csapat a tokiói teljesítményét.

180 magyar sportoló (köztük tizenegy tartalék) részvételével rendezik meg a párizsi olimpiát, ennél többen legutóbb 2004-ben, Athénban képviselték Magyarországot. Minden olimpia előtt megy az esélylatolgatás arról, hogy melyik nemzet hány érmet szerez, a Gracenote pedig bizonyos időközönként közzéteszi a várakozásait. 2023 végén még ránk nézve elég pesszimista volt a számítógépes jóslat: mindössze két magyar aranyat vetített előre, ami száz éve nem látott rossz szereplést jelentene, legutóbb épp Párizsban, az 1924-es olimpián zárt két első hellyel Magyarország. Azóta három arany is mindössze egyszer volt, 2008-ban.

Ahogy közeledett az esemény, úgy javultak a magyarok esélyei, a számítógép a júliusi állás szerint már az éremtábla 12. helyére várja Magyarországot, és hét arany-, hat ezüst- és hét bronzérmet vetít előre számunkra.

Ez egy kis előrelépés lenne a tokiói játékokhoz képest,

amikor hat arany, hét-hét ezüst és bronz volt a termés, az első helyek tekintetében azonban elmaradna Riótól és Londontól is – a rossz emlékű pekingi olimpián szerzett aranyérmek száma viszont a duplájára ugrana.

A sportért felelős államtitkár, Schmidt Ádám örülne neki, ha eredményesebb lenne Magyarország, mint Tokióban, egy korábbi jóslatot, a 23 magyar érmet el tudná fogadni. Négy sportágat ki is emelt, amiben nemhogy a dobogó, az aranyérem is összejöhet.

Ezek a kajak-kenu, az úszás, a vívás és a birkózás. Ide vehetjük még a vízilabdát, ahol a férfi és a női válogatottunk is érdekelt lesz, ugyanakkor a végső helyezés apróságokon múlhat. Mindezek mellett vannak olyan feltörekvő sportágaink, amelyekről nem mindenki beszél, de várhatunk tőlük komoly eredményeket

mondta.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt az Inforádiónak beszélt a magyar esélyekről, kiemelve, bármennyi aranyat nyer is a magyar csapat, ő akkor sem lesz elégedett. „Én soha nem vagyok elégedett. (…) Ez jellemző a mai napig is rám, a magam tevékenységére is. Az a lényeg, hogy mindenki, aki utazik az olimpiára, az élete legjobb eredményét hozza, akkor biztos vagyok benne, hogy jó lesz” – fogalmazott a MOB-elnök.

A Magyar Olimpia Bizottság egyébként a honlapján elérhető várakozásai szerint 15–25 éremmel számol.

Nem volt zavartalan a felkészülés

A magyar olimpiai csapat felkészülése közel sem volt zökkenőmentes, különösen a játékok előtt szaporodtak meg a nagy visszhangot kiváltó ügyek.

A kajak-kenusoknál indult a sor, amikor a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta verbális zaklatással vádolta meg a válogatott edzőjét, Csipes Ferencet, a szintén válogatott Csipes Tamara édesapját. A szövetség először felfüggesztette az edzőt, majd miután Csipes Ferenc nevében a klubja bocsánatot kért, amit Kozák elfogadott, lezárták az ügyet. Ilyen hangulatban kezdődött a válogató, amin aztán a két és fél év kihagyás után visszatérő Kozák végül lemaradt a párizsi részvételről, hatodik lett az egyesek versenyében, így a csapatba sem volt esélye bekerülni.

Tisztelem, becsülöm Danutát, hogy két gyerek után is visszatért, de az igazságtalan, hogy Tamara farvizén akart kijutni az olimpiára

kommentálta később a válogató eredményét Csipes Ferenc.

Kozák Danuta és Csipes Tamara a kajak-kenu világbajnokság K2 női 500 méteres versenyének előfutamában a koppenhágai Bagsvaerd-tavi versenypályán 2021. szeptember 16-án.

Az egyik legstabilabbak tűnő magyar csapat, a férfi kardválogatott is – némi túlzással – szétesett az olimpia előtt. A szövetség ugyanis nem fogadta el a vezetőedző, Decsi András által előterjesztett csapatösszetételt, a szakember ezek után lemondott. Decsi ugyanis Szilágyi Áront, Szatmári Andrást, Gémesi Csanádot egyéniben is, öccsét, Decsi Tamást pedig csak csapatban jelölte, de az MVSZ elnöksége Decsi Tamás helyett Rabb Krisztiánt, a Vasas kardozóját választotta csapatindulónak. Noha a korábbi négyes sikert sikerre halmozott, Rabb szerepeltetése szakmailag érthető, de az Decsi András lemondása is, miután az ő szakmai érveit nem fogadták el. A dolog pikantériája, hogy Decsi egyben Szilágyi edzője is, ám a történtek után nem kíséri el háromszoros olimpiai bajnokunkat Párizsba.

Az öttusázóknál eleve feszült a helyzet, nemrég állt fel az új elnökség, az élén Balogh Gáborral, és amikor az olimpiai csapatot kellett kijelölni, szembement a kapitányi ajánlással. Martinek János ugyanis Guzi Blankát és Erdős Ritát jelölte a csapatba, előbbi második, utóbbi a harmadik lett idén a kínai Csengcsouban rendezett világbajnokságon. A szakmai bizottság azonban nem tudott döntést hozni, így a szövetségnek kellett kimondania a végső szót, és a korábban lefektetett válogatási elvekkel szembemenve Gulyás Michelle-nek szavazott bizalmat, mondván, az elmúlt években szállította az eredményeket, és vele érzik azt, hogy eredményesebb lehet a magyar öttusa. Az ebből kirobbant vita a sportág berkein kívülre is elhallatszott, a szövetség visszautasította a szerinte nemtelen vádakat.

Gulyás Michelle edzése a Nemzeti Lovardában 2024. július 19-én.

A fentieknél kisebb visszhangja volt, de tornászoknál is felforrósodott a hangulat. Minden azzal kezdődött, hogy az elmúlt évek legjobb tornásza, Kovács Zsófia súlyos sérülést szenvedett, veszélybe került a párizsi indulása. Közben Czifra Bettina Lili, Bácskay Csenge és Székely Zója harcolt a kijutásért, előbbi kettő pedig megszerezte a kvótát – mindkétszer épphogy megelőzve Székelyt –, de utóbbi is már-már biztos indulónak érezhette magát. A szövetség aztán jelezte, hogy egy június végi, bukaresti nemzetközi versenyen elért helyezés dönt majd Székely és Kovács között – előbbi magabiztosan jutott döntőbe, utóbbi a kilencedik volt, úgy tűnt, eldőlt a kérdés. Csakhogy egy visszalépés miatt Kovács Zsófia mégis szerepelhetett a fináléban, ahol előrébb végzett honfitársánál, ami végül olimpiai indulást ért neki.

Most, hogy eltelt egy kis idő a történtek óta, úgy érzem, amennyire lehet, sikerült tudomásul vennem, hogy ez valamiért nem az az olimpia, amin ott kell lennem. Nagyon közel álltam a kijutáshoz, többször is, de sajnos ez az álom még várat magára

– írta közösségi oldalán Székely Zója, amikor magyar csapat – nélküle – elutazott Párizsba.

Tartogathat még egy fordulatot a történet, Kovács műtött térde ugyanis megsérült a csütörtöki pódiumedzésen. Pénteken délelőtt MRI-vizsgálat vár rá, a pontos diagnózis ismeretében döntenek a további szerepléséről. Székely Zója korábban az M1-en arról beszélt, hogy tartalékként készül, és tudomása szerint a becserélésének nincs időkorlátja.

Kiktől várhatjuk az érmeket?

Ami a birkózókat illeti, a 87 kilogrammban versenyző Losonczi Dávid az elmúlt években számos aranyat szállított a magyar birkózósportnak. Nyert U23-as Európa-bajnokságot, volt második korosztályos vébén, tavaly pedig a belgrádi felnőtt világbajnokság döntőjében tust hajtott végre ellenfelén, amit nem adtak meg a helyszínen, így ezüstérmesként jött le a szőnyegről, hónapokkal később viszont megítélték neki is a világbajnoki aranyérmet. A nemzetközi szövetség rangsorában a második helyre teszi a 24 éves sportolót. A honosított Muszukajev Iszmail 44 év után nyert világbajnoki aranyérmet Magyarországnak tavaly, és őt is magasan jegyzi a nemzetközi szövetség, a világranglistán ugyanis a harmadik helyen áll. Tokióban az ötödik helyen végzett.

A győztes Losonczi Dávid ünnepel a bolgár Szemen Novikov ellen a férfi kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében vívott mérkőzés után a belgrádi világbajnokságon 2023. szeptember 23-án.

Kajak-kenuban K-1 ezer méteren nem kizárt, hogy az első két helyet kisajátítják maguknak a magyarok – három éve így történt, Kopasz Bálint győzött, Varga Ádám ezüstérmes lett mögötte. Ők most is esélyesként vágnak neki a távnak, 500-on pedig összeülnek, és közösen próbálnak szerencsét. A női kajaknégyes nyerte az ezt megelőző három olimpiát, azonban a mostani feszült hangulat, valamint Kozák távolmaradása csökkentheti az esélyeket, ugyanakkor Csipes azt mondta, élete formájában van, elsősorban egyesben vár sokat magától. Tokióban ezüstérmet nyert.

Kopasz és a női kajaknégyes mellett Tótka Sándor volt még aranyérmes a Japán fővárosban, ám az ő fő versenyszámát, a 200-at kivették az olimpiai programból. Ott lesz ugyanakkor K-2 500-on a mezőnyben Nádas Bencével, és nagyot csatázhatnak majd a Kopasz-Varga duóval. Tótka emellett tagja lesz a férfi kajaknégyesnek is.

Az úszóknál sok múlik azon, milyen formában van Milák Kristóf. A 200 pillangó világcsúcstartója Tokióban megnyerte fő számát, 100-on pedig világrekordba hajszolta Caeleb Dresselt. A 2023-as fukuokai vb-t viszont már kihagyta mentális és testi fáradtság miatt, és azóta is állandó téma vele kapcsolatban, hogy milyen rendszeresen látogatja az edzéseket. Az országos bajnokságon aranyérmekkel tért vissza, mint ahogyan az Európa-bajnokságon is megnyerte a két pillangószámot, időeredményei azonban elmaradnak az ideálistól. Az látszik, hogy a maga útját járja (Párizsba sem az úszóválogatottal utazott el, hanem később csatlakozik), de hogy milyen eredményre lesz képes, arról csak találgatni lehet – a klasszisát ismerve a dobogó mindkét távon megvan benne. Kós Hubert az edzője, Bob Bowman tanácsára jól lőtte be, hogy az oroszok távolmaradásával kiürültek a hátúszó számok, így a vegyes helyett inkább erre fókuszált, és a tavalyi világbajnokságon meg is nyerte a 200 hátat. Elindul mindkét távon (és a tervek szerint 100 pillangón, valamint a gyorsváltó tagjaként is), a legnagyobb riválisa az amerikai klasszis, Ryan Murphy lehet, akit minden bizonnyal fűt a visszavágási vágy a Fukuokában elveszített vb-csata után.

A 15 éves Jackl Vivien is okozhat meglepetést ezen az olimpián. Tőle már az is nagy szó lehetne, hogy kijutott, de az idei ötödik legjobb időeredmény az övé 400 vegyesen, és júniusban ezüstöt nyert az Eb-n – 1500-on pedig győzött.

Jackl Vivien a női 400 méteres vegyesúszás versenyszámának előfutamában a belgrádi Európa-bajnokságon 2024. június 19-én.

„Gyakorlatilag mi már nyertünk. Vesztenivalónk nincs. Nincs felé elvárásom. Nincs teher se rajta. Csak közös célok vannak, amiket lépésről lépésre szeretnénk megvalósítani. És ha esetleg nem sikerül valamelyik, akkor sincs semmi baj, lévén, eddig is olyan céljaink voltak, amelyeket mások korukat tekintve sokkal később értek el” – nyilatkozta korábban lapunknak Kocsis Márta, Jackl edzője.

Ki ne felejtsük Rasovszky Kristófot, aki nyert már vébét (kétszer), Eb-t (háromszor), Tokióban pedig ezüstérmesként szállt ki a vízből a nyíltvízi úszók versenyében. Bár a nyári Európa-bajnokság nem sikerült olyan jól számára, az idén 10 kilométeren van már világbajnoki aranyérme, benne mindig ott van a jó eredmény, és Betlehem Dávid is mindig ott van a dobogó közelében.

A vívóknál a kardcsapat körüli nézeteltérések ellenére az újraszabott magyar négyes is a nagy esélyesek közt van, Szilágyi Áron pedig egyéniben a negyedik olimpiai bajnoki címére készül, noha már a három aranyérem is rekord ebben a versenyszámban. A férfi párbajtőrözőknél Siklósi Gergely és Koch Máté nemcsak világbajnokként várhatja az olimpiát, hanem ők állnak a világranglista első két helyén, a csapat pedig kettejükre épül. A női kardozóknál a Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca, Márton Anna összeállítású négyes kétszeres világbajnokként érkezik Párizsba, Pusztai az idén egyéniben Európa-bajnoki ezüstöt is nyert.

Nagy érvágás ugyanakkor, hogy a párbajtőröző Kun Anna nem indulhat az olimpián, a világranglistán negyedik helyen álló sportolótól 12 hónap alatt háromszor is sikertelenül próbáltak meg mintát venni, ami doppingvétségként automatikus eltiltást vont maga után.

Az idén négy magyar csapat is kijutott az olimpiára (kis híján öt, de a női kosarasoknak nem volt elég a 22 pontos előny a spanyolok ellen…), ám a kéziseinktől a dobogó inkább a bravúr kategória lenne. A vízilabdázóknál más a helyzet:

A sikersportágakon túl is van élet

Atlétikában a kalapácsvető Halász Bence a világelit tagja, a tavalyi világbajnokságon is bronzérmes volt, bár a tokiói olimpia számára elég rosszul alakult, csak a 14. helyen zárt. A budapesti vébén a bronzról épphogy lemaradó hétpróbázóra, Krizsán Xéniára is érdemes odafigyelni, igaz, neki az olimpiákon eddig nem jött ki a lépés.

Halász Bence a férfi kalapácsvetés döntőjében a római atlétika Európa-bajnokságon 2024. június 9-én.

A cselgáncsozó Tóth Krisztián a magyar csapat egyik legkedvesebb érmét szállította Tokióban, amikor harmadik lett, most is ő számít a dzsúdósok húzónevének, ráadásul ő lesz az egyik zászlóvivőnk. A női mezőnyben Pupp Réka kerülhet elsősorban dobogóközelbe.

Hegyikerékpárban Vas Kata Blanka három éve kis híján megcsípte a dobogót, a negyedik helyen végzett. Most is indul a montisok közt, valamint az országúti mezőnyben, mint ahogy első számú férfikerékpárosunk, Valter Attila is, aki a mezőnyversenyen és az időfutamon is rajthoz áll.

Bár a válogatási elvek felrúgása miatt kerültek a hírekbe, de az öttusázók okozhatnak meglepetést az utolsó lovas olimpián, többen is jól szerepeltek ugyanis az elmúlt időszakban. A nőknél Guzi Blanka világbajnoki ezüstérmes volt idén, Gulyás Michelle többször is dobogón állhatott az elmúlt évek világversenyein, a férfiaknál Bőhm Csaba ebben az évben világbajnoki címet nyert, Szép Balázs pedig második helyen végzett mögötte – bár az olimpia előtt mindenki a címvédőt, a 2022-ben és 2023-ban is világbajnok Joe Choongot tartja a legnagyobb esélyesnek.

Sportlövészetben elsősorban Pekler Zalánon és Péni Istvánon lehet majd az ország szeme. Előbbi a világcsúcs közelében járt már, utóbbi pedig világ- és Európa-bajnok, és már a harmadik olimpiájára készülhet, azaz kellő tapasztalattal rendelkezik. Péninek borzalmasan indul a párizsi kalandja, belázasodott az olimpia előtt, miközben Mészáros Eszterrel párban már szombaton kezdenének a puskások vegyescsapat számában. „Eszter már jobban van, de kissé levert, István viszont nagyon küzd, rettenetesen izzad a lövőruhában” – nyilatkozta az MTI-nek Kissné Oroszi Edit, a puskások szakágvezetője

Háromtagú lesz a magyar taekwondocsapat a párizsi olimpián, és komoly elvárásokat lehet támasztani az indulókkal szemben, ugyanis a világbajnok Salim Omar és a junior Európa-bajnok Márton Viviana mellett az a Józsa Levente tagja a küldöttségnek, aki tavaly első magyarként győzött a súlycsoport legjobbjait felvonultató Grand Prix-döntőn.

Józsa Levente

Ne feledkezzünk meg az egyik legnagyobb tömegsportbázissal rendelkező triatlonról sem. Bicsák Bence Tokióban szenzációsan szerepelt, hetedik lett, míg Lehmann Csongor világranglista hatodikként várja az olimpiát, ő úgy fogalmazott, egy pontszerző hely (azaz hogy a legjobb hat között végez) benne van.

A vitorlázók közül Érdi Mária világbajnoki címet nyert, Vadnai Jonatán pedig kis túlzással hazai pályán versenyez Marseille-ben, róla a tokiói ezüstérmes Berecz Zsombor is azt mondta, meglepetést okozhat.