Eltiltották a magyar úszóedzőt, aki kiskorúnak írt üzenetet

Pass Ferencet tizennyolc hónapra tiltották el.

Tizennyolc hónapra eltiltották Pass Ferencet, a fegyelmi határozat 2024. július 11-én lépett jogerőre, olvasható a Magyar Úszó Szövetség honlapján megjelent közleményben. Pass még a fegyelmi eljárás megkezdése előtt lemondott a szövetségben betöltött valamennyi tisztségéről, így elnökségi tagságáról és a versenybíró bizottsági tagságáról is, teszik hozzá.

Februárban, harminchárom év után küldték el a Bajai Spartacustól Pass Ferenet, a Sportal az esetről azt írta, az edző olyan üzeneteket váltott egy 15 éves lánnyal, amely a klubja szerint nem fért bele. Pass, aki korábban Hosszú Katinkát is edzette, azzal védekezett, hogy félreértették az üzenetét, és nem volt semmilyen hátsó szándéka a lánnyal, aki nem is az ő tanítványa volt.

Hosszú az ügy kipattanása úgy fogalmazott, megdöbbentő, hogy a mai napig ilyesmi szóba kerül, ráadásul egy elnökségi tagról.

A szövetségi közlemény kitért arra is, hogy a MÚSZ kiemelt figyelmet fordít a gyermekek védelmére, külön programot is indítottak, hogy még nagyobb hangsúlyt fektessenek a gyermekvédelmi stratégiára, a fő cél pedig a prevenció és a sportoló gyermekek  szellemi-testi épségének és fejlődésének biztosítása.

Pass Ferenc magatartása azért is különösen aggályos, mert a Magyar Úszó Szövetség elnökségi tagjaként ezen program hitelét rontotta. A társadalom fokozott érzékenység reagál minden, a gyermekekkel szemben elkövetett jogsértésre.

A Magyar Úszó Szövetség elnökségi tagjaként az eljárás alá vont sportszakembertől éppen ezért is alapvető elvárás lett volna, hogy ne bocsátkozzék kétértelmű, félreérthető kommunikációba egy kiskorú versenyzővel. Magatartása nem kizárólag saját személyére, hanem általában a magyar úszósportra vetett negatív fényt” – áll a közleményben.

Kapcsolódó
Wladár Sándor a Pass-ügyről: A szövetséget eddig engedi nyújtózkodni a jogszabályi környezet
Pass Ferenc vizsgálatot kért maga ellen, a bizottság a nyilvánosság előtt számol majd be annak eredményéről.