Bűnös vagy a putyini rezsim hősi áldozata? – Brittney Griner felkerült a Time címlapjára

A kannabisz tartalmú olaj miatt letartóztatott kétszeres olimpiai bajnok kosaras helyzete még mindig aggasztó.
Kapcsolódó cikkek

Február óta orosz börtönben sínylődik Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó, akit lassan fél éve drogbirtoklás miatt vettek őrizetbe Moszkvában.

Kapcsolódó
Tömeges bukás a női Tour de France-on, volt olyan bringás, akit kórházba kellett vinni
Több tucat kerékpáros akadt össze. A többség folytatni tudta, de vannak sérültek is.

Az Euroliga-címvédő Jekatyerinburg és a WNBA-s Phoenix Mercury világbajnok centerének a táskájában elektromos cigarettához tartozó, kannabisz tartalmú olajat találtak a seremetyevói repülőtéren, a hírek szerint a sportoló ellen kábítószer-csempészet a vád, és akár tíz évre is elítélhetik.

Az amerikaiak egyelőre nem tudtak tenni semmit az érdekében, noha a héten már a fogolycsere ajánlatával is előrukkoltak: Griner mellett a kémkedésért börtönbe zárt Paul Whelan volt tengerészgyalogos hazahozatala érdekében az Egyesült Államok hajlandó lenne elengedni az illegális fegyverkereskedelemért elítélt orosz Viktor Butot.

Az üggyel a New York-i Tima magazin is foglalkozott, amely a címlapon a szabadságért küzdő személyként írt Grinerről.

„A női kosárlabda történetének egyik legdominánsabb játékosaként Griner mindig is többet képviselt a puszta sportnál. Meleg nőként legyőzte a zaklatást, a gyűlöletet és az elidegenedést, példaként szolgált az LMBTQ+ közösség tagjai számára, hogyan éljenek büszkén. Most akaratlanul még többet tett, hiszen ő a leglátványosabb fogoly az oroszok Ukrajna elleni inváziója során elfogott ezrek között. Egy nagy horderejű fogoly, akit egy olyan rezsim használt ki, amely az amerikai hatalom gyengeségeit akarja bemutatni” – írta az 1923-ban alapított, legnagyobb forgalmú hetilap.

Hogy hős lenne, abban megoszlanak a vélemények, az ESPN által megosztott Time-címlap alatti kommentek legalábbis ezt tanúsítják.

„Nem hős, szembe kell néznie a büntetésével” – írta az egyik olvasó. A másik szerint

Szabadságharc nincs, ez nevetséges! Tudod, hányszor utaznak külföldre az amerikaiak, akiket illegális drogokkal kapnak el? Megszegte a törvényt, de hős? Szégyelld magad, Time!