„Ha beindul a káosz, Kyrgios játéka is feljavul” – ez lehet a botrányhős teniszező áttörésének titka?

Nick Kyrgiostól évek óta várják, hogy végre robbantson egy nagyot, de eddig főleg a botrányaival tűnt föl. Az idei wimbledoni teniszbajnokságon azonban áttört egy gátat, pedig eközben szinte naponta jöttek az újabb és újabb balhék, pénzbüntetések, sőt egy bírósági idézés is. Mégis sikerült bejutnia a Grand Slam-torna döntőjébe. Mi változott?
Kapcsolódó cikkek

Nick Kyrgios számos balhét hozott már össze a wimbledoni teniszbajnokságon, de a játékán ez mégsem látszik meg. Annyira nem, hogy életében először jutott egyesben elődöntőbe Grand Slamen, majd miután Rafael Nadal sérülés miatt visszalépett, játék nélkül a döntőben találta magát. (Párosban januárban jó barátja, Thanasi Kokkinakis oldalán győzött Melbourne-ben, érdekesség, hogy Kyrgios egyetlen junior Grand Slam-bajnoki címét pedig épp Kokkinakis legyőzésével szerezte 2013-ban, szintén Ausztráliában.)

Kapcsolódó
Rafael Nadal visszalépett a wimbledoni elődöntőtől
Még a negyeddöntőben sérült meg, végül úgy döntött, nem vállalja a játékot. Nick Kyrgios így játék nélkül továbblépett és életében először játszhat Grand Slam-döntőt.

Ahhoz korábban sem fért kétség, hogy a nagyszájú ausztrál játékos az egyik legtehetségesebb teniszező, sokáig úgy gondolták a szakértők, ő lehet a sportág következő szupersztárjainak egyike. Ehelyett azonban inkább a legbalhésabb teniszezővé vált. Ettől a titulustól 27 éves korára sem szabadult, elég csak a wimbledoni menetelés mérkőzéseit végignézni:

Bármelyik másik játékost kizökkentene ennyi közjáték, de a dührohamairól híres ausztrálnál ezek az események már-már mindennaposak. Olyannyira, hogy a pályafutása során hét GS-tornát nyerő Mats Wilander szerint ez tudatos taktikává nőtte ki magát.

„Meg kell érteni, hogy amikor beindul a káosz, Kyrgios játéka is feljavul. Erre föl kell készülni előre, vagyis

nem szabad foglalkozni azzal, amit csinál, vagy mond, sőt a legjobb, ha rá se nézel! Ne foglalkozz azzal, mi zajlik a pálya túloldalán! Csak foglalkozz saját magaddal és üsd vissza a labdákat, mert a srác, aki küldi őket, minden idők egyik legtehetségesebb játékosa.

Ő egy zseni, aki tökéletesen tudja használni az érzelmeket, a taktikát és hogy a megfelelő ütést hajtsa végre az adott pillanatban. Ki kell zárnod, mintha bekötötték volna a szemed” – idézi az Eurosport Wilandert.

Kapcsolódó
A puhány és a zsarnok – Cicipasz szerint Kyrgios terrorizálta őt
Az ausztrál teniszező szerint görög ellenfele egyszerűen rossz vesztes.

Sok teniszrajongó ugyanakkor nem örül annak, hogy egy ilyen balhés alak jól szerepel, különösen a nagy hagyományokkal rendelkező Wimbledonban. Az ellenérzés azonban a viselkedésének szól, nem pedig a játékának, amely viszont nagyon erős. A valódi kérdés pedig főleg az utóbbira vonatkozik, és ezt fejtegette Wilander is:

elkezdte-e Kyrgios tudatosan arra használni a jeleneteit, hogy az ellenfeleit kizökkentve mentse meg a meccseit?

Egyértelmű választ csak az ausztrál tudna adni, de mindenképpen gyanús a wimbledoni sorminta. Kyrgios a Jubb elleni nyitószettet elveszítette, majd miután jelenetet rendezett, két játszmát is megnyert. Cicipasz ellen szintén szetthátrányból indult a mentális hadviselés, egyedül Nakashima úszta meg a balhét, pedig ellene is elbukta az ausztrál az első játszmát. Két mérkőzéshez nem kapcsolódott semmilyen botrány: Filip Krajinovic és Cristian Garin ellen, mindkettejüket 3-0-ra verte Kyrgios.

„Folyamatosan terrorizálja az ellenfeleit, az iskolában valószínűleg megfélemlítette az osztálytársait. Ez így nem mehet tovább, valakinek le kell ülni vele, és beszélni a fejével. Cirkuszi műsort csinált a meccsből, Nicknek a jó jellemvonásai mellett van egy nagyon gonosz oldala is” – dohogott Cicipasz, míg az 1987-es wimbledoni győztesnek, Pat Cash ennél is erősebb kijelentést tett egy keddi tévéműsorban:

Hihetetlen tehetség és értem a játék pszichológiáját, de le kell nyugodnia. Túl messzire megy, eljátssza az áldozatot, miközben ő keresi a konfliktust. Nick rengeteg mindent megúszott már, többet, mint bárki más! Ezt pedig én mondom, aki John McEnroe-val és Jimmy Connorsszal is játszott.

Azt persze nem lehet kijelenteni, hogy mindez világos bizonyítéka a tudatos balhézásnak, már csak azért sem, mert Nakashima ellen úgy fordított a botrányhős szetthátrányból, hogy a pályán semmilyen feszültséget nem okozott. Wilander szerint egyébként az első Grand Slam-(elő)döntő nem kizárólag a felfordulások műve.

„Elhivatottabb, látszik, hogy testileg és szellemileg is jobb állapotban van, mint korábban. Jobban összpontosít a fontos pontoknál, amiket így meg is nyer, úgy játszik, mint akinek csak a győzelem elfogadható. Talán a döntőig meg sem áll” – mondta szerdán, még a nyolcaddöntő előtt az Eurosport szakértője a Tennis World USA-nek.

Ryan Pierse/Getty Images – Kyrgios Cristian Garin ellen.

A jóslata bevált, bár azért ront az összképen, hogy végül elmaradt a Nadal elleni várva várt mérkőzés. A spanyol még a Tylor Fritz elleni mérkőzésen megsérült, ápolása után mégis továbbjutott, pedig kétszer is szetthátrányba került, mégsem adta fel a meccsét, és több mint négy órán keresztül harcolt az elődöntőért, amit végül tiebreakkel csikart ki magának. Csütörtökön azonban be kellett látnia a spanyolnak, hogy hasfalsérüléssel nincs értelme folytatnia a versenyt.

Már csak amiatt is érdekes lett volna, ha találkoznak, mert korábban kilenc egymás elleni meccsük volt, Nadal 6-3-ra vezet, füves borításon ugyanakkor egy-egyre állnak, ráadásul Kyrgios egyik első nagy győzelmét éppen Nadal ellen aratta még a 2014-es wimbledoni tornán, 19 évesen. A spanyol, aki az idei első két Grand Slam-tornát megnyerte, és már 22-nél jár, öt évvel később viszont nyerni tudott az ausztrál ellen Londonban.

Kyrgios magát a világ legjobb tíz játékosa közé sorolta füves borításon, és idén egyértelmű a célja: megnyerni Wimbledont. A kicsapongó életét ezúttal félretette, hogy kőkemény munkával álljon bele a Grand Slam-küldetésbe, ennek köszönhető a fizikai és mentális ereje. Emellett minden eszköz megengedettnek minősül számára, hogy behúzza a trófeát. Akármi, ami hozzásegíti a sikerhez. Ettől lesz ő ennyire veszélyes, mert amikor top formában játszik és még az ellenfél idegeit is fel tudja őrölni, akkor nagyon nehéz megállítani. Különösen a kedvenc borításán.