Címvédő nem volt még ilyen esélyes, mint a Győri ETO

Rajtol a női kézilabda-BL, sok csapat álmodik Final Fourról, de Görbiczék a legesélyesebbek.
Kapcsolódó cikkek

Gyakran éri vád a hazai újságírókat, hogy magyar szereplés esetén elfogultan látják a helyzetet, ebből adódóan nagy terhet tesznek a játékosok vállára egy-egy mérkőzés vagy világesemény előtt. Végignézve a női kézilabda Bajnokok Ligája mezőnyét most mégis azt kell mondani,

olyan elképesztő fölényben van a címvédő Győri Audi ETO KC, hogy ha nem nyer, az csak valami természeti csapásnak lesz köszönhető (aztán majd kapunk a fejünkre az első szorosabb mérkőzésnél.)

De haladjunk sorban!

F4-riválisok ellen Fradi-bravúr kell

Az A csoportban nem lesz könnyű dolga az FTC-Rail Cargo Hungáriának, hiszen két olyan rivális is akad, amely papíron erősebb nála. A zöldek a nyáron elveszítették a Siófokra igazolt Nerea Penát, ugyan jött a norvég Emilie Christensen, de egyelőre nem találja nagyon a helyét – a hat bajnokin szerzett hét gólt édeskevés egy belső játékostól.

A Fradinak sem megy úgy, ahogy szokott, négy győzelem mellett előbb meglepetésre ikszelt otthon a Debrecennel (30-30), majd úgy játszott 31-31-et Siófokon, hogy az 51.percben még hatgólos volt az előnye.

Régi álom, hogy bekerüljünk a Final Fourba, és mindig mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez sikerüljön. Hiszünk benne, hogy képesek vagyunk rá

– nyilatkozta a szövetség hivatalos honlapján Elek Gábor vezetőedző.

A Fradi keretének érdekessége, hogy a klub nevezte a sorozatra Szucsánszki Zitát és Szekeres Klárát is, akik szülés után térhetnek vissza (Hornyák Dórát ugyanakkor nem), de ott van a névsorban az MTK-nak kölcsönadott montenegrói átlövő, Djurdjina Malovic is. Ugyanakkor túl sok teher hárulhat Háfra Noémire, pláne Klujber Katrinra, akinek Malovic távozásával nincs is poszttársa jobbátlövőben.

Hogy milyen lesz a csapat, arra a szombati nyitómérkőzés választ ad: a magyar ezüstérmes ugyanis a Vipers otthonában kezd.

Háfra Noémire sok feladat vár (Fotó: Facebook / FTC kézilabda)

Az ellenfelek közül éppen a norvég bajnok az, amely a legnagyobb gondot jelentheti, még akkor is, ha ott is akadnak problémák. Katrine Lunde éppen a budapesti Final Fouron szenvedett súlyos térdsérülés, ő még a rehabilitációt végzi. Henny Reistad gerincsérv-műtéten esett át, és úgy tűnt, a szintén térdsérülést szenvedett beállós, Heidi Löke is kidőlt fél évre.

Már a műtétbe is beletörődött mindenki, amikor az orvosok rájöttek, valami bibi van: az nem lehet, hogy az MR-vizsgálatok ellenére javul a játékos állapota. A héten elvégzett tesztek pozitív eredményt hoztak, így Löke pénteken ismét edzett. Csoda…

Az FTC gyors és technikailag képzett játékosokból álló csapat, mindig nehéz ellen játszani. A Podravka erősebb lett tavaly óta, míg a Metz célja, hogy megismételje azt a lenyűgöző teljesítményt, amivel legutóbb a négyes döntőbe jutott

– nyilatkozta Katrine Lunde.

Valóban, a francia csapat szenzációsan teljesített tavaly, éppen a Final Fourban volt gyengébb, így csupán a 4. helyen végzett. Emmanuel Mayonnade annyival nehezebb helyzetben lesz, hogy két kulcsjátékosa eligazolt: Béatrice Edwige Győrben, Gnonsiane Niombla Siófokon folytatja. Érkezési oldalon viszont csak a vb-bronzérmes jobbátlövő, Louise Burgaard számít komolyabb erősítésnek.

Ilyen hármas mellet erősíthetett úgy a Podravka, ahogy akart, csoda lenne, ha pontot tudna szerezni.

Favorit a Rosztov, mélyről kezdi a CSM

A B csoportban a tavalyi döntős Rosztov-Don az abszolút favorit, az oroszok már tavaly is az egyik legjobb védekezést mutatták be, ha a támadójátékon képes lesz javítani Ambros Martín, akkor csapatában benne van a meglepetés lehetősége. Ehhez azonban kell majd egy csúcsformában játszó Anna Vjahirjeva, no meg egy nem szétaprózódó edző is: Martín az orosz válogatott kapitányaként november-decemberben a világbajnokság, és ha úgy alakul, akkor a tavaszi olimpiai selejtezők miatt is hiányozni fog a csapat mellől.

Ambros Martínnak komoly tervei vannak a Rosztovval (Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

Az Esbjergnél kapusposzton történt váltás, Sandra Toft a francia Bresthez igazolt, a helyére Rikke Poulsen érkezett a Viborgtól. „Célunk, hogy továbbjussunk a csoportból és a középdöntőben szerezzünk annyi pontot, ami elég lehet a negyeddöntőhöz” – nyilatkozta a realitások talaján maradva Thomas Hylle sportigazgató.

A CSM már azelőtt szintet lépett lefelé, hogy egy meccset is játszott volna. A legnagyobb sztár, Cristina Neagu még sérült, a jobbátlövőnek szerződtetett Nora Mörk azért jött el Győrből, mert nyolcadik térdműtétjét követően úgy érezte, bizonyított már annyit, hogy a klubvezetés ne akarja megnézni őt meccs közben, milyen állapotban van.

Ezek után jött az első tétmérkőzése Bukarestben, amelyen elszakadt a térdszalagja…

Mindezt tetézte, hogy a fizetések csúsztak, a sztárok hisztiztek, öt forduló alatt két vereséget is szenvedett a román bajnokságban, így Tomas Ryde edző inkább távozott. Az utód a 2014 óta másodedzőként dolgozó Adrian Vasile lett, aki elmondta, sok jó szakemberrel dolgozott együtt, akiktől rengeteget tanult. Sérülések és botrányok ide vagy oda, a cél a Final Four.

A lengyel Lublin megfigyelő és tanuló státuszban lesz jelen.

Visszatérő Valcea a rutinos Buducnost ellen

A C csoport leginkább abból a szempontból érdekes, hogy nem kizárt, egy új csapat, a Ramnicu Valcea lesz a legerősebb a négyesben. A román bajnok 2010-ben még BL-döntős volt, aztán 2013-ban csődbe jutott, nevet váltott, és újjáépítve magát meglepetésre aranyérmes lett az előző szezonban.

A 39 éves Florentin Perának azonban nincsen komolyabb edzői tapasztalata, az új játékosok között akadnak rutinosabbak, de azért magyar válogatott beállós Aszma el-Gaui, valamint a dán Ann Grete Nörgaard, a szerb Kristina Liscevic, a spanyol Mireya Gonzalez, vagy Madalina Zamfirescu  és Ana Maria Savu nem pont a világklasszis szintet képviselik. Ettől még lehet, összeáll egy jó kis csapat.

250

A Buducnost lesz a női kézilabda Bajnokok Ligájában az első csapat, mely 250 mérkőzést játszik. A montenegrói csapat 246 összecsapásnál jár, nyolccal többnél, mint a ljubljanai Krim Mercator. Eddig 136 meccset nyert meg, ennél többre csak a Győri ETO volt képes, amely 150-nél jár.

A Buducnost erőssége közben éppen a rutinban rejlik. Ugyan a világ egyik legjobb jobbátlövője, Katarina Bulatovic Győrbe ment, érkezett Jovanka Radicevic, Majda Mehmedovic, Barbara Lazovic Varlec (mind a CSM-től), Sanja Vujovic (Siófokról) vagy Emily Stang Sando (a Köbenhavn Haandboldtól).

„Hat új játékossal vágunk neki a szezonnak, azt hiszem, sokkal jobbak vagyunk, mint tavaly, ezért az ambícióink is nagyobbak. Készen állunk a BL-re, az a célunk, hogy két év után ismét ott legyünk a négyes döntőben” – mondta Milena Raicevic csapatkapitány.

A francia Brest-Bretagne tavaly továbbment a középdöntőbe, de ott már nem nyert meccset. A fő cél idén szintén a középdöntős szereplés elérés, de Laurent Bezeau edző mer nagyot álmodni, szerinte a negyeddöntő sem elképzelhetetlen.

A csoport negyedik szereplője a német Bietigheim, amelynek nem lesz könnyű dolga, ha a továbbjutásra vágyik.

Ez a csoport meg sem kottyan az ETO-nak

És akkor a D csoport, amelyben a Győrnek igazából félkomoly mérkőzése sem lesz. Az előző idényben +70-es gólkülönbséggel és hat győzelemmel ment tovább a Krim Ljubljana, a Thüringer HC és a Podravka ellen, a papírforma most is hasonlót jósol.

A Krim nem lehet ellenfél (tavaly idegenben 9, otthon 16 góllal nyert az ETO), a svéd Sävehof eddig megszorítani sem tudta soha a magyar csapatot (2014-ben 17 és 12, 2016-ban 8 és 6 góllal győztek a győriek), míg a DHK Banik Most már azzal teljesítette éves célkitűzését, hogy ott lehet a legjobbak között.

A keret erős, minden posztra van egy (de inkább kettő) klasszis, a nagy kérdés az, hogy az edző mennyire tud felnőni ehhez a feladathoz. Az előző idényben Danyi Gábor azért még nagyban támaszkodhatott az Ambros Martín által lefektetett alapokhoz és taktikához, most viszont teljesen új helyzet előtt áll.

A BL-győztes Danyi Gábornak új csapatot kell építenie (Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

Jött viszont Katarina Bulatovic (Buducnost), Amanda Kurtovic (CSM), Faluvégi Dorottya (FTC), Beatrice Edwige (Metz) és Estelle Nze Minko (Siófok), kérdés, őket milyen gyorsan lehet beépíteni.

Ennek ellenére továbbra is áll: a legerősebb keret Győrben van, ennek a csapatnak Final Fourban a helye.

Női BL, 1. forduló

Szombat
A csoport
19.15: Vipers Kristiansand (norvég) – FTC-Rail Cargo Hungaria

 

Vasárnap
D csoport
17.00: Győri Audi ETO KC – IK Sävehof (svéd)

Kiemelt fotó: Kisbenedek Attila / AFP