A szövetségi kapitány összefoglalta, mi a baj a magyar kézilabdában

A férfi kézilabda-válogatott svéd szövetségi kapitánya kendőzetlen őszinteséggel tárta fel, miért tart ott a kézilabdánk, ahol.
Kapcsolódó cikkek

Ljubomir Vranjessel a Forbes magazin készített terjedelmes interjút. A férfi kézilabda-válogatott svéd szövetségi kapitánya a tőle megszokott kendőzetlen őszinteséggel tárta fel, miért nem működik a magyar kézilabda és miért tart ott, ahol.

Az edző legfontosabb észrevételeit, állításait csokorba gyűjtöttük.

A magyar kézilabda gyengébb, mint gondoljuk
Az utóbbi évtizedekben sok szurkolóban az a kép alakult ki, hogy férfiválogatottunk a közvetlen világelit tagja. Pedig soha nem volt az. A baj az, hogy már a női sem sorolható oda. 

Ténymegállapítások:

Vranjes levelét megírta

A svéd edző az Eb után levélben fordult kollégáihoz, amelyben egyfelől tudni akarta, mit gondolnak a magyar kézilabdáról. Másrészt kíváncsi volt a kollégák véleményékre, hogyan tudják közös erővel magasabb szintre emelni a sportágat, és mindehhez kérte a segítségüket.

13 első osztályú klubnak ment ki a levél, csak nyolcból kapott választ. Azt mondja, Németországban 18/18, Svédországban 14/14 lett volna az arány.

Szakmai kérdések:

A válogatott színei:

„Minden ember személyisége leírható négy színnel, ebből az egyik szín erősebb, személyiségének ez lesz a fő színe. A piros vezető, domináns alkat, a kék analitikus, elemző, a zöld stabil, kiszámítható, a sárga pedig inspiráló, kreatív.

A legtöbb sikeres csapatban van 5-6 piros játékos. A (jelenlegi) válogatottban a legtöbb játékos fő színe zöld: türelmes, reális, mindig elvégzi a munkát, de nem vezér.

Volt pár sárga: ők kreatívak, szórakozottak, a csapat bohócai, sokat beszélnek. És még néhány erős kék. De egy piros sem.

Sok csapatot láttam már játékosként és edzőként, de ilyennel még nem találkoztam.A piros és a zöld pedig nehéz párosítás – én 85 százalékban piros vagyok játék közben. A piros a pirosnak megmondja, hogy hülye vagy, ne csináld azt, így csináld. A zölddel nem szabad így kommunikálni, mert kárt okozol.”

A politika és a sport viszonya: