Kikaptunk Csehországtól, kiestünk az Európa-bajnokságról

Utolsó mérkőzésünk élet-halál küzdelem volt. Nem mi maradtunk életben.
Kapcsolódó cikkek

A férfi kézilabda Európa-bajnokság harmadik fordulójában az utolsó csoportmérkőzését játssza a magyar csapat Csehország ellen. A mieink először kikaptak Dániától, majd óriási erőket mozgósítva kis híján meglepték a spanyolokat, de pont nélkül állnak. Soros ellenfelünk azonban óriási meglepetést okozva 28-27-re nyert a skandinávok ellen, így előnyösebb helyzetből várták a meccset.

Az elmúlt két forduló eredményei kész helyzet elé állították mieinket: ha legalább négy góllal nyer Magyarország, akkor továbbjut. Ha kevesebb góllal, de nyerünk, akkor este még szurkolni kell, hogy a dánok pontot szerezzenek Spanyolország ellen.

Sajnos azonban nemhogy a győzelem, a döntetlen is hamar távolivá vált. Pedig az első negyed órában uraltuk a meccset, sokáig mi diktáltuk a tempót és hamar elléptünk két góllal. Valami azonban megtört a magyar csapatban és jött egy kilenc percig húzódó rövidzárlat, amikor nem tudtunk gólt dobni.

Félidőre súlyos hátrányunk alakult ki, 15-11-ről kellett nekivágni a második félidőnek. Döcögősen indult a második játékrész, de meg-megrázta magát a válogatott és sikerült többször kettőre fölzárkóznunk, de ezt a lélektani határt nem sikerült átlépni. Különösen demoralizáló volt Andrej Zdráhala, aki közelről és távolról is elképseztő gólokat lőtt, tizennégyig meg sem állt a meccs végére.

A nem volt igazán jó egyéni teljesítmény, Lékai Máté sokat vállalt, de bele is bakizott sűrűn. A túloldalon Martin Galia egészen emberfeletti teljesítményt nyújtott a kapuban, ez Zdráhala góljai mellett hatalmas különbségnek bizonyult. Idegesek lettünk, sok hibával játszottunk, a csehek pedig kényelmesen támadtak, hogy az időt húzzák és ez sem segített az idegeinknek. A végén már csak kapkodtunk, így Tomás Cíp gyors duplájával egészen kellemetlen végeredmény született: 33-27-re kikaptunk

Vereségével pontszerzés nélkül esett ki a magyar válogatott az Európa-bajnokságról.

Előzmények

Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány a cél érdekében kettőt cserélt a mérkőzés előtt a keretben: Dzsamali Iman és Vilovszki Uros került ki, helyükre szintén két szélső érkezett Országh Ádám és Fekete Dávid személyében.

Mi játszunk korábban, így nem számolhatunk a dánok pontszerzésével. Szeretném, ha addigra már lerendeznénk a saját sorsunkat. Ha hatvan percig jól tudunk játszani, annak elégnek kell lennie a csehek ellen. Eddig szélről még nem lőttem kapura, az ellenfelek is sokszor úgy védekeznek, hogy inkább az átlövőket hagyják kifelé cselezni, és a szélsőket teljesen lezárják. A szélső az ilyen kiszolgáltatott pozíció, lehet csak a hajrában jön egy olyan lehetőség, amiből viszont be kell találni.

– mondta a találkozót megelőzően Juhász Ádám.

A magyar csapat a dánok ellen nem bírta végig a tempót, a spanyolok ellen végig partiban volt, a támadásépítésben akadt sok döccenő. Ha ezt ki tudja javítani a magyar válogatott, akkor összejöhet a kellő eredmény.

 Férfi kézilabda Európa-bajnokság, csoportmérkőzés, 3. mérkőzés

Csehország – Magyarország 33-27 (15-11)

A D-csoport végeredménye:

 1. Spanyolország 3 2 1 81–65 16 4
 2. Dánia 3 2 1 84–75 9 4
 3. Csehország 3 2 1 76–86 –10 4
 4. MAGYARORSZÁG 3 3 77–92 –15 0

A magyar válogatott kerete:
KAPUSOK:
 BORBÉLY Ádám (Wisla Plock – Lengyelország), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐ: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE), ORSZÁGH Ádám (Dabas KC VSE)
JOBBÁTLÖVŐK: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo – Németország)
IRÁNYÍTÓK: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
BEÁLLÓK: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya)
BALÁTLÖVŐK: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged),LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
BALSZÉLSŐ: FEKETE Dávid (CYEB Budakalász), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány: Ljubomir VRANJES
TARTALÉKOK: 
DZSAMALI Iman (Telekom Veszprém), VILOVSZKI Uros (Székelyudvarhelyi KC – Románia)