Kézilabda Eb: kis híján megleptük Spanyolországot

A férfi kézilabda-válogatottunk végig tartotta a lépést a nagyon erős Spanyolország ellen.
Kapcsolódó cikkek

Az olimpiai bajnok Dánia után újabb komoly erőpróba vár a magyar kézilabda-válogatottra az Európa-bajnokságon: hétfőn Spanyolország volt az ellenfél. Aktuális ellenfelünk 32-15-re verte a cseh válogatottat, ami kristálytisztán mutatja, nem mi vagyunk az esélyesek.

Nagyszerű védekezéssel kezdtük a mérkőzést, sőt 3-2-re még mi vezettünk, azonban nagyon kapkodó, ideges támadójátékot mutatott a magyar csapat. Lékai Máténak kimondottan nem ment, előbb Iman Dzsamali, majd Balogh Zsolt volt a mieink vezére, de összességében rengeteg eladott labdánkat kíméletlenül megbüntették a spanyolok. Az első félidőben komoly különbség nem tudott kialakulni, végig az ellenfél nyakán lógott a magyar csapat, végül egyetlen gól volt a különbség szünetre, 12-13-as spanyol vezetéssel ért véget az első fél óra.

Balogh Zsolt Fotó: AFP / Attila KISBENEDEK

Fordulás után megint óriási hévvel vetette magát küzdelembe a magyar csapat és végre megérkezett néhány kiállítás az ellenfélnél is. A szombaton megsérülő Bánhidi Bence rendre jó megoldásokat választott, Balogh is eredményes maradt, Lékai pedig a hetesek értékesítésében jeleskedett.

Pechünk volt, hogy Rodrigo Corralest szünetben Gonzalo Pérez de Vargas váltotta az ellenfél kapujában, aki bravúrt bravúrra halmozott. Ebben a tekintetben Mikler Roland sem szégyenkezhetett, nagyon fontos lélektani pillanatokban mentett. A mieinkből sokat kivett, hogy jóformán az egész meccsen rohanni kellett az eredmény után, ezért az utolsó 10-15 percben már ki-kihagyott a koncentráció. A spanyolok így is vért izzadtak, 25-25-nál még lett volna esélyünk, de nem sikerült döntetlenre kihozni a meccset.

Dánia ellen 40 percen át “versenyben voltunk”, Spanyolország ellen az egész mérkőzésen, így Ljubomir Vranjes elégedett lehet. Ahogyan mi is, oroszlánként küzdött a válogatott és rendkívül izgalmas mérkőzésen a rutin billentette az ellfenél felé a mérleg nyelvét. Végül 27-25-re Spanyolország nyert.

Előzmények

Az olimpiai bajnok Dánia után újabb komoly erőpróba vár a magyar kézilabda-válogatottra az Európa-bajnokságon: hétfőn Spanyolország az ellenfél. Aktuális ellenfelünk 32-15-re verte a cseh válogatottat, ami kristálytisztán mutatja, nem mi vagyunk az esélyesek. Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány a torna előtt azt tűzte ki célul, hogy minél tovább partiban legyenek a mieink az erős válogatottak ellen. Ez a skandinávokkal szemben 40 percig sikerült, a spanyolok ellen hasonlóra készülünk.

Aki tisztában van az erőviszonyokkal és reálisan látja a helyzetünket, tudja, hogy a keret egy része még nem rendelkezik kellő nemzetközi tapasztalattal, és nem tudunk egy teljes meccset ugyanazon a magas színvonalon végigjátszani. Ha hatvan percen keresztül jól játszanánk az olyan erős csapatok ellen, mint amilyen Dánia vagy Spanyolország, akkor ott lennénk az éremcsatákban. Azt látni kell, hogy még nem tartunk itt.

– idézi a kapitányt a Nemzeti Sport.

Mindenesetre nem könnyíti meg a helyzetet Bánhidi Bence sérülése sem, a MOL-Pick Szeged beállója szombaton kapott egy ütést a vállára, játéka még kérdéses, bár a hírek szerint jól halad a felépülése. A spanyolok rosszabbul jártak, nekik már cserélniük kellett: Ángel Fernández térdsérülés miatt hazatért, helyette Jordi Ribera került a csapatba.

A mérkőzést egyébként az a román Din-Dinu játékvezető-kettős dirigálja, akik miatt kifakadt a szlovénok edzője.

Európa-bajnokság, csoportmérkőzés, 1. mérkőzés

Magyarország – Spanyolország 25-27 (12-13)

A magyar válogatott kerete:

KAPUSOK: BORBÉLY Ádám (Wisla Plock – Lengyelország), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐ: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE)
JOBBÁTLÖVŐK: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo – Németország)
IRÁNYÍTÓK: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
BEÁLLÓK: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya), VILOVSZKI Uros (Székelyudvarhelyi KC – Románia)
BALÁTLÖVŐK: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), DZSAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
BALSZÉLSŐ: JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány: Ljubomir VRANJES

A spanyol válogatott kerete:

Kapusok: Gonzalo PÉREZ DE VARGAS (Barcelona), Rodrigo CORRALES (PSG Handball)
Jobbszélsők: Ferran SOLE (Fenix Toulouse), David BALAGUER (Nantes)
Jobbátlövők: Alex DUJSHEBAEV (Vive Kielce), Eduardo GURBINDO (Nantes)
Irányítók: Raúl ENTRERRÍOS (Barcelona), Daniel SARMIENTO (St. Raphael Var), Daniel DUJSHEBAEV (Celje)
Beállók: Julen AGUINAGALDE (Vive Kielce), Gedeon GUARDIOLA (Rhein Neckar Löwen), Adrian FIGUERAS (Granollers)
Balátlövők: Joan CANELLAS (Vardar Szkopje), Viran MORROS (Barcelona)
Balszélsők: Valero RIVERA (Barcelona), Aitor ARINO (Barcelona)

Fotó: AFP / Attila KISBENEDEK