Kézilabda-vb: önbizalom-növelő győzelmet aratott a magyar válogatott

A magyar válogatott nehezen kezdte mindkét félidőt, de nagy arányú győzelmet aratott Argentína ellen.
Kapcsolódó cikkek

A Norvégia elleni megsemmisítő nyitány (30-22), majd a svédektől elszenvedett vasárnapi vereség (25-22) utáni rövid elemző írásunkban már pedzegettük, hol mely területeken kell előrelépjen a magyar női kézilabda-válogatott ahhoz, hogy talpra állásról beszélhessünk, hogy esély legyen a továbbjutásra.

Az első két csoportmeccsünk után a statisztikába merülve még ijesztőbb számokra bukkantunk. A számok azt mutatták, a válogatott beálló-, lerohanó játéka, a helyzetkihasználása csapnivaló volt, így a támadójáték hatékonyságának javulása nélkül kedd délután prognosztizálhatóan a magyarnál sokkal gyengébbnek ítélt Argentína ellen is szenvedni fogunk.

Lesújtó számok: női kézilabdában elrohan mellettünk a világ
A norvég és a svéd meccs statisztikái kristály tisztán rávilágítanak, hol, mely területeken kell óriásit javuljon Kim Rasmussen csapata.

A dán és a svéd meccshez hasonlóan idegesen, sok hibával kezdtünk az argentinok ellen is, akik keményen tartották magukat. Először tíz perc után vezettünk 4-3-ra, de szerencsére többször nem is adtuk ki az előnyt a kezünkből, sőt. Apránként egyre jobban távolodtunk a dél-amerikaiaktól, akik a kapust lehozva támadtak, de pontatlanul, amit Kisfaludy Anett többször kihasznált. Az első félidő végén egészen szétesett az ellenfél, nekünk pedig minden bejött, így óriási előnnyel, 18-7-s vezetéssel vonultunk pihenőre.

Furcsa módon a szünet rosszat tett a csapatnak. Az első tíz percben négyszer is eladtuk a labdát és két lépéshiba miatt is elvették tőlünk a támadás lehetőségét – ezek azok a hibák, amelyeket egy-egy jobb csapat azonnal büntet. A hirtelen jött idegességnek köszönhetően a remekül beszálló Ponce de Leon fickándozott. Sokra egymagában azonban nem volt képes.

Az egész találkozón briliáns formát mutató Janurik Kinga 48 százalékos hatékonysággal védett.

Újoncot is avattunk, Mészáros Rea először lépett pályára a világbajnokságon és Szekeres Klárával kellő keménységgel őrizték az ellenfél beállósait. Többször is előfordult az argentinokkal, hogy passzív miatt elvették tőlük a labdát a bírók, Kovács Anna pedig rendre megbüntette az ellenfél hibáit. A végére teljesen elkészültek a dél-amerikaiak az erejükkel, így a magyarok magabiztos 33-15-ös győzelmet arattak.

Amit előzetesen látni szerettünk volna, miszerint kemény védekezéssel és hatékonyabb helyzetkihasználással nyerünk végre egy meccset, az a szerényebb játékerőt képviselő argentinok ellen tökéletesen bejött. Már csak a kiállítások számát kéne redukálni, illetve csütörtökön a lengyelek és pénteken a csehek ellen megismételni a mai formát.

Női Kézilabda-világbajnokság, B-csoport, 3. forduló, eredmények:

Magyarország–Argentína 33-15 (18-7)
A magyar válogatott kerete: Bíró, Janurik (kapusok), Bódi, Görbicz , Háfra, Kisfaludy, Klivinyi, Kovács A., Kovacsics, Lukács, Mayer, Mészáros, Schatzl, Szekeres, Szöllősi-Zácsik, Tóth G. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen.

További program:

December 7., csütörtök, 14.00: Lengyelország–Magyarország (Tv: Sport1)
December 8., péntek, 18.00: Csehország–Magyarország (Tv: Sport1)
A csoportmérkőzések helyszíne: Bietigheim-Bissingen, EgeTrans Aréna

A B-csoport állása:

 1. Norvégia 2 2 66–43 23 4
  2. Csehország 2 2 57–47 +10   4
  3. Lengyelország 2 1 1 58–59 –1   2
  4. Svédország 2 1 1 55–55 0   2
  5. Magyarország 3 1 2 77–70 +7   2
  6. Argentína 3 3 43–64 –21   0