200 milliárdba fájhat a vasárnapi Fidesz-győzelem

Mindegy, ki nyer Tapolcán, mindenképpen iszonyatosan sok pénzt fog érni. 200 milliárd forint egyetlen mandátumért. Mondjuk, nem ők fogják kifizetni.
Kapcsolódó cikkek

Vasárnap időközi választást tartanak Tapolcán. Lasztovicza Jenő, a körzet fideszes képviselője februárban elhunyt. Már nem a kétharmadért kell harcolni, a Fidesz mégis iszonyatos erővel állt bele a kampányba. Látványosan senki nem szeretne még egy Veszprémet. Még Orbán Viktor is elment Tapolcára. A tét egyetlen képviselői mandátum. 

De egyetlen mandátumra valószínűleg még soha nem költöttek Magyarországon ennyi pénzt. 

A Fidesz nagyon nehezen tudja már magáról levakarni a Quaestor-botrányt, de látványosan megtesznek mindent, hogy az összes keményen befektető kisember visszakapja a pénzét, amit a Quaestor elcsalt tőlük. Nehéz azt gondolni, hogy a Fidesz sietségének nem a tapolcai választáshoz van köze. 

Legyen

A Befektető-védelmi Alap hetek óta azon gondolkodik, hogy kell-e egyáltalán kárpótolni a Quaestor kötvényeseit. Nem egyszerű kérdés. Az öncsődbe menekülő Quaestor Financial Hrurira nem volt tagja az alapnak, a kötvényei után elvileg nem járna kárpótlás. A legális kötvényei után. A százötven milliárd forintnyi fiktív kötvényről viszont a Quaestor Értékpapír vezetett számlát. Ez a cég tagja a Bevának, és nyilvánvalóan félrevezették a betéteseiket, mert nem létező kötvényekről vezettek számlát. 

Nehéz viszont eldönteni, hogy pontosan mekkora része fiktív a Quaestor kötvényeinek. Olyan 70-80 százalék között lehet. Ha csak a kötvények nyolcvan százalékáért fizetnek, akkor is 200 milliárdos lehet a kár. Ilyen pénzügyi csalás még nem volt Magyarországon. És ezt a pénz – ha a Beva kártalanít – a pénzügyi szektor szabályosan működő tagjainak kell kifizetnie. Ez olyan, mintha egyszerre terhelnének rájuk még egy bankadót és forintosítást. Nem véletlen, hogy a Beva nem tud dönteni. 

Így nem lehet

Péntekig kellett volna egyébként megtenniük, de az alap igazgatóságának több tagja csütörtökön azt kérte, halasszák el a döntést, mert így nem lehet dönteni. A Quaestor kötvényeiről szóló szakvélemények ellentmondanak egymásnak, a testület tagjainak pedig két napjuk volt, hogy eldöntsék, hogyan szavazzanak. Azt sem tudni, milyen következményei lesznek a döntésnek. Fontos precedens lehet ugyanis a jövőben, bárhogy is döntenek. Ez már nem is csak a Quaestorról szól, hanem a magyar pénzügyi piacról és az öngondoskodásról. 

A Fideszben és a kormányban viszont nem kérnek a halogatásból. Az MNB és az NGM már korábban felszólította a Bevát, hogy fizessenek. Lázár János pedig csütörtökön bejelentette, hogy a kormány is beleáll abba az ötletbe, hogy hatmillió forintról harmincmillióra emeljék a Beva felső határát. Ráadásul visszamenőleg, így 73 ember kivételével mind a 32 ezer károsult visszakapná minden pénzét. Annak a 73 embernek több pénze volt bent, mint harmincmillió forint. Ők kicsit veszteni fognak.

Egyszeri, kivételes

Ezután jött a Beva igazgatóságának kérése. Rogán Antal mintha nyomatékosítani szeretett volna, még aznap este elment az M1-be és bejelentette, hogy törvényjavaslatot nyújtanak be. Egyszeri, kivételes javaslatot, ami minden Quaestor-kötvényest kártalanítana harmincmillió forintig. 

Orbán Viktor másnap reggel azt is hozzátette, hogy ez nem a jövőben lesz, hanem még aznap este. Két törvényjavaslat lesz. Az egyik felemeli a a kárpótlási értékhatárt harmincmillióra, a másik eléri, hogy mindenképp megkapják a pénzüket. Ja, igen, a Beva pedig fizetni fog. Rogán szerint a pénzügyi szektor előre kiegészíti majd azt a vagyont, amit a cég tulajdonosain sikerül bevasalni. Ha nem tudnak fizetni, kedvezményes MNB-hitelt kapnak, amivel kitolhatják a terheket a következő pár évre. 

De még ma

Még péntekig megszületik tehát egy olyan törvényjavaslat, ami kötelezi a pénzügyi szektort, hogy tegyen le 200 milliárd forintot a Quaestor kötvényeire, és az egész el van intézve még a vasárnapi választás és a szombati nagy Quaestor-tüntetés előtt. 

200 milliárd forint. Ennyibe kerülhet egyetlen mandátum Tapolcán. Szinte biztos, hogy a 25 éves magyar demokrácia történetében még nem volt ennél drágább képviselői hely a parlamentben. Persze nem a Fidesz fogja kifizetni, hanem az OTP.