Ennyi tranzakciót jósolnak idén az ingatlanpiacon

Az első negyedév az elmúlt 10 év második legerősebb évkezdése volt.
Kapcsolódó cikkek

Az idei első negyedévben közel 40 ezer ingatlanpiaci tranzakció volt, amely ugyan kicsit elmarad a 2021-es évkezdéstől néhány százalékkal, de még így is az elmúlt 10 év második legerősebb évkezdése – közölte a Duna House az MTI-vel.

A társaság közleménye szerint a következő negyedévekben is aktív ingatlanpiacra számítanak a szakemberek, így éves szinten várhatóan ismét 150-160 ezer körüli tranzakció várható.

Az idei első negyedévben további áremelkedést tapasztaltak a Duna House szakemberei, különösen az újépítésű ingatlanok és a nagyon keresett panellakások drágultak az ország teljes területén. Az újépítésű szegmensben az év hátralévő részében is drágulásra számítanak a szakemberek, ami a használt ingatlanok árára is hatni fog.

Közölték, mivel várhatóan a hitelkamatok is emelkedni fognak, nem érdemes kivárni azoknak akik az idén szeretnének új otthonba költözni.

A társaság pénzügyi szakértőinek számításai szerint például 20 év futamidővel, 10 évig fix kamatozással és átlagos, 6,5 százalékos piaci kamattal kalkulálva – ha a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkeresetet veszik alapul -, egy kereső esetén, közel 6 millió forintos önerővel és a maximálisan felvehető hitelösszeg segítségével már egy megközelítőleg 30 millió forintot érő ingatlant is meg lehet vásárolni.

Amennyiben azonban két kereső tudja igazolni a hitelező bank felé külön-külön a 352 200 forintos nettó jövedelmét, akkor a maximális terhelhetőséggel és a felvehető legmagasabb hitelösszeggel számolva, 14 millió forintos önerővel akár egy 70 millió forint értékű ingatlan megvásárlását is megalapozza az átlagbér.

Kapcsolódó
Megérkezett a 3 milliós négyzetméterár a Balatonhoz
Összességében viszont mérséklődött az áremelkedés.