Nagy beégés lehet a forradalminak kikiáltott csúcsmobil

Úgy néz ki eladósorba került az Essential.
Kapcsolódó cikkek

Az Android atyjaként ismert Andy Rubin hosszabb visszavonulás után az Essential nevű, forradalminak kikiáltott moduláris mobillal próbált meg visszatérni a mobilpiacra, de ezen reményt nem sikerült beváltania. A Bloomberg forrásai szerint a startup nemcsak, hogy a következő mobil fejlesztését állította le, de maga is a cég is eladósorba került, és legalább egy potenciális vevő jelentkezett már.

Ez egy ambiciózusnak ígérkező projekt korai végét jelentené, ami azért lenne különösen szomorú, mert a techipar jól ismert telefontervezői álltak be mögé.  A cég 300 millió dollárnyi befektetést kapott, értéke pedig már meghaladja az egymilliárd dollárt a Pitchbook adatai szerint.

Az Essential Phone tavaly augusztusban jelent meg, és bár egy valóban megnyerőnek tűnő készülékről volt szó, gondok adódtak a csúszásokkal, a gyenge eladási számokkal, és alapjában a véve a márka nehezen tudott teret nyerni magának olyan erős konkurensek mellett, mint az Apple, vagy a Samsung.

Októberben az Essential ennek okán 200 dollárral csökkentette a készülék árát, de a Bloomberg információ szerint így is mindössze 150 ezer darab kelt el belőle. Rubinék elkezdtek dolgozni a modell második iterációján is, ám a Bloomberg cikke szerint a szakemberek nagy részét átcsoportosították ahhoz a részleghez, amelyik okos otthonos termékeken dolgozik, így felmerült a sejtés, hogy ez egyben a projekt leállítását is jelezheti.

Érik a botrány az Android-atya új mobilja körül
Nem sikerült időben teljesíteni az előrendeléseket.

A Bloomberg cikke után Andy Rubin azt írta a Twitteren, hogy mindig rengeteg terméket fejlesztenek egyszerre, és ez azzal járt, hogy némelyiket meg kell szakítani azok érdekében, amelyek tényleg nagyot szólhatnak.

„Minden erőnkkel a jövőnkre és a döntő súlyú termékekre fókuszálunk, köztük mobilokra és otthoni termékekre.”

Az Essential hivatalosan nem reagált a lap értesüléseire.