Ennyi maradt a Magyar Televízió egykori négyes és egyes stúdiójából

Az állami televízió tizenöt éve költözött ki a pesti belvárosból.

A Budapest viharos történelmű köztere, a Szabadság tér nyugati oldalán teljesen végigvonuló, száznegyvenöt méter széles épületóriást minden egyes nap Magyarországra érkező turisták százai, ha nem ezrei fényképezik le, az épület történetét, valamint titkait azonban sokszor sem ők, sem a magyarok nem ismerik.

Előbbi csoport esetében betudhatjuk ezt az emléktáblák hiányának, illetve a különböző útikönyvek és utazós oldalak lényegre törő tartalmának, utóbbinál azonban a ház az elmúlt százhúsz évben való hasznosítása lehet a magyarázat, hiszen az Alpár Ignác tervei szerint 1902 és 1905 között született óriás tereit 1948-ig a Pesti Értéktőzsde használta, majd néhány évig a Lenin Intézet és a Magyar Technika Háza működött a falak között. A nagy változást az 1957-ben született Magyar Televízió felbukkanása hozta, ami szép lassan egyre nagyobb darabot harapott ki magának a tömbből, hogy aztán – egy meghiúsult költözési álmot félredobva – 2009-ig a köztévé első számú központja lehessen.

A budai oldalra való költözést követően az egykori Tőzsdepalotát privatizálták, új tulajdonosa azonban tizenöt éve nem tudta megkezdeni az iroda- és üzletházzá vagy esetleg szállodává való átalakítást.

Random photos 1989 / Wikimedia Commons – Az együttes felülnézetből, 2023 júniusában.

Ez az időszak, persze, nem múlt el nyomtalanul, hiszen az utóbbi években többek közt Netflix-sorozatok (így a Halálos harcmező, valamint az All the Light We Cannot See), a második Szárnyas fejvadász film, illetve Angelina Jolie új munkája, a Maria Callas életéről szóló Callas is használta a tereit, illetve a főbejárat felé vezető lépcsősorát, a nagy átalakításon és felújításon legutóbb 1970 és 1972 között áteső (ép. Virág Csaba és Hámori Judit) óriás belső terei azonban ma is a tévékorszakra emlékeztetnek.

Tökéletesen bizonyítja ezt az elhagyatott, de sokszor őrzött házak belső terét felderítő urbexes közösség fontos tagja, a Németországban élő Tom van Dutch 2022 júliusában készített fotósorozata, ami

itt, az Oblivion State oldalán látható.

A képeken az építése kori állapotát mutató főlépcsőház, illetve előcsarnok mellett

a négyes és egyes számú stúdió is látszik, amelyek szinte szerkezetkész állapotban – utóbbi esetben egy immár ötven éve álló, köztes födémmel két szintre osztva – várják a megújulást

mutatott rá Tasnádi György.