Umbriai ösztöndíjra pályázhatnak a NER pénzéről lemondó írók

Az „Utas és Holdvilág” Alkotói Ösztöndíjat alapító Péterfy házaspárt kérdeztük a program céljairól.

Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva már évek óta kétlaki életet élnek, kisoroszi otthonuk mellett idejük jelentős részét az umbriai Todiban töltve, ahol írótáborokat is tartanak. Az íróházaspár most alkotói ösztöndíjat indít, amelyet Szerb Antal klasszikus regényéről, az Utas és holdvilágról neveztek el.

Az ösztöndíj célja az, hogy egy hónap nyugodt alkotókörnyezetet biztosítsunk a díjazottnak ezen az inspiráló és csodálatos vidéken, ahol az Utas és holdvilág jelentős része játszódik

– írták a 24.hu-nak Péterfyék, hozzátéve, hogy évente két ösztöndíjat ítélnek oda, márciusban és szeptembereben, az odaítélés szempontja pedig az irodalmi minőség. Az évi két díjazott személyéről a kuratórium dönt, vagyis Kuczogi Szilvia, Szabados Ágnes, Romhányi Ágnes, Szabó T. Anna, Dragomán György és Mészáros Sándor. A díjazottak egy hónapra kapnak egy lakást, ezer euró költőpénzt, illetve fizetik nekik az oda- és visszautazás költségét.

Az ösztöndíjat hivatalosan adományozó Pro Arte Libera civil szervezetet Észtországban jegyeztették be. Péterfyék indoklása szerint azért, mert meg akarják óvni az Pro Arte Libera ösztöndíját a NER agressziójától.

Ezen kívül külföldi adományozóink is jelezték, hogy nem szívesen utalnak át pénzt Magyarországra, mivel nem látják garantáltnak a jogbiztonságot. 2025-ös céljainkra – a két alkotói ösztöndíjra és tanulmányi ösztöndíjainkra – már megvan a fedezet. Reméljük, a folytatásra is meglesz

– felelték a 24.hu-nak.

A kiírás szerint azok a magyar nyelven alkotó szerzők pályázhatnak, akiknek

Utóbbi feltételt kérdésünkre azzal magyarázták, hogy fontosnak tartják, hogy „épp azok a szerzők juthassanak ehhez az ösztöndíjhoz, akik képesek voltak lemondani a NER által kínált pénzről, adott esetben inkább választva a nélkülözést. „Természetesen többé vagy kevésbé mindenki szem a láncban, aki nem tépi el véglegesen, de nem mindegy, hogy valaki mennyire vállal közösséget a rendszerrel és mennyire alkuszik meg. Azoknak kívánunk lehetőséget biztosítani, akik minél távolabb igyekeznek húzódni a NER-től.”

Péterfy Gergely szerint a NER kulturális (avagy kultúrkampfos) terjeszkedése mennyiségi ügy, nem pedig művészeti. „Tehát nem minőséget termel, hanem – mondjuk a vidéki lapok totális egyformaságához, vagy a Facebookon működő trollhadseregének egyenkommentjeihez hasonlóan – mindenhova ugyanazt spammeli és trollkodja. Ahogy elmúlik a NER, az egész nyom nélkül (minimális digitális piszkot hagyva) eltűnik. Mi az irodalmi minőséget támogatjuk.”

Tematikus megkötéseik nincsenek, minden irodalmi műfaj művelőjét szívesen látják a pályázók között. És hogy szerintük mire lehet elég egy alkotónak egy ilyen itáliai elvonulás?

Egy hónap Umbriában pedig épp annyi, mint amennyit az Utas és holdvilágban Mihály töltött itt – meg is változtatta az életét.