Együtt tér vissza a színpadra a két megsérült színész, akik balesetük után hagyták ott a Nemzetit

Apa-lánya párost alakítanak majd.

A következő szezonban vendégművészként fontos szerepet játszik nálunk Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó is – tette közzé Facebookon a Centrál Színház, hozzátéve, hogy a Bizonyítás című John Madden-film, Sir Anthony Hopkins és Gwyneth Paltrow által megformált apa-lánya párosát alakítják majd Puskás Tamás rendezésében, a nagy sikerű, 2005-ös film alapjául szolgáló David Auburn-darabban.

Mint emlékezetes, még 2023 novemberében történt az a színpadi baleset, aminek következtében Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó is komoly sérüléseket szenvedett a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia című előadásának díszleteiben. Az ügy miatt az év végén Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója is beadta a lemondását, röviddel karácsony előtt azonban már úgy érezte, hogy a színház veszélyes üzem, a színészeknek pedig meg kell tanulniuk használni az adott díszletet. A történtek kapcsán pedig nem állapítható meg egy személy felelőssége – fűzte hozzá, majd visszavonta a döntését.

A két színész és Vidnyánszky között az elmúlt hetekben nyilatkozatháború alakult ki arról, hogy mennyi kártérítést kaptak eddig a színháztól, illetve.

A sérüléseimen túl az fájt a legjobban, hogy Igazgató Úr engem a saját balesetemért is felelőssé tett – noha ennek megítélése az igazságszolgáltatás és nem az ő feladata

írta közleményében Horváth Lajos Ottó, Szász Júlia pedig azt hangsúlyozta, hogy éppen azért vannak szigorú szabályok, hogy az esetleges balesetek kockázatát a minimumra csökkentsék és a dolgozókat megóvják. „Ezek a szabályok írják elő azt is, hogy pontosan hova, és milyen korlátok kellenek egy díszletben.” Mindkét színész elhagyta a Nemzeti Színházat a baleset óta.

A Színházi Dolgozók Szakszervezete is arról írt, hogy a balesetek okainak, felelőseinek felkutatása és megnevezése a megfelelő hatóságok, a felelősségre vonás pedig az igazságszolgáltatás feladata, szerintük fontos lenne, hogy ezt az alapvetést mindenki figyelembe vegye. A szervezet vizsgálatot is kezdeményez, mert szerintük a Nemzeti jogosulatlanul hozhatta nyilvánosságra a színészeknek juttatott szakszervezeti támogatások összegét.

Kapcsolódó
A Nemzeti Színház reagált Horváth Lajos Ottó állításaira a balesettel kapcsolatban
Azt szeretnék, ha a megsérült színész elismerné, hogy a balesetért nem kizárólag a színház a felelős.