Jogosulatlanul közölhették Vidnyánszkyék a balesetet szenvedő színészeknek nyújtott szakszervezeti támogatások összegét

A Színházi Dolgozók Szakszervezete vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.

Közleményben reagált a Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz) arra, hogy a Nemzeti Színház nyilvánosságra hozta, mekkora támogatást utalt a szakszervezet Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó számára a tavaly novemberi balesetük után.

A közleményből kiderül, hogy a szakszervezetnek a Nemzeti Színházban nincs alapszervezete, a balesetben érintett művészek nem a Szakszervezet tagjai, így a konkrét ügyben nincs jogalapjuk a vizsgálatokban és az eljárásban részt venni. Az érintett művészeket ugyanakkor a SzíDoSz korábbi vezetősége és az áprilisban felállt új elnökség is megkereste, hogy segítségüket ajánlják fel. Képviseleti hozzájárulásukat a művészek nem igényelték, ezért ebben az ügyben nincs jogosultságuk érdemileg cselekedni, továbbá nyilatkozni.

A Vígszínházban megsérült színész ellenben szakszervezti tagként a SzíDoSz által kínált valamennyi segítséget igénybe veheti és a lehetőségek nagy részével élt is – írják.

A közleményben arra is kitérnek, hogy a Nemzeti Színház jogosulatlanul tette közzé a szakszervezeti támogatások összegét:

A SzíDoSz ezúton szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy az általunk végzett segélyezés, a segélyezettek személye, valamint a segély jogcíme és mértéke szigorúan érzékeny személyes adat! Mindezek nyilvánosságra hozataláról kizárólag a segélyezett dönthet! A munkáltató nem hivatkozhat a szakszervezet által adott segélyekre, főképp nem nevesítheti az érintett személyét. Mivel jelen esetben ez megtörtént, vizsgálatot kezdeményezünk, hogy kiderítsük, hogyan kerülhetett a jogosulatlan információ a munkáltatóhoz

– fogalmaztak.

Az ügy előzményei az elmúlt napokból:

A SzíDoSz közleményében azt is kiemeli, hogy a médiavisszhangot kiváltó színházi balesetek ügyében hatósági vizsgálatok folynak:

A balesetek okainak, felelőseinek felkutatása és megnevezése a megfelelő hatóságok, a felelősségre vonás pedig az igazságszolgáltatás feladata. Fontos lenne, hogy ezt az alapvetést mindenki figyelembe vegye!