Zalai hegyen áll a legendás Moncsicsi-Jézus magyar párja

A zalai Csatár felett magasodó útszéli kereszt néhány éve új arcot kapott.

A spanyolországi Borja egy templomának 1930 körül született Jézus-freskója tíz évvel ezelőtt ijesztő arcú alakká változott: az egyházközség egy akkor nyolcvanegy éves nőtagja, Cecilia Gimenez munkája pillanatok alatt világhírűvé vált, bőkezűen adakozó turisták tömegét csábítva a városba.

2018-ban újra csak Spanyolországban történt hasonló eset: az estellai Szent Miklós-templom XVI. századi Szent Mihály-szobrából lett jelmezbálba tartó, sima arcú tinédzser, köszönhetően a felkért szakértőknek. A munkát végül közel tízmillió forintért állították helyre:

Persze nem a mediterrán ország az egyetlen, ahol két, egymástól távoli évszázad találkozásából hasonló csodák születnek – kitűnő példa erre a Zalaegerszegtől alig öt kilométerre fekvő Csatár, aminek határában néhány évvel ezelőtt egy útszéli kereszt kapott komoly ráncfelvarrást.

A XVIII. században gyakorivá vált, főként a hívek által állíttatott keresztek oltalmazója minden esetben az Úti Boldogasszony, célja pedig a kézzelfogható, illetve a föld és ég közti határok megmutatása – itt is éppen ez történik, Mária kőbe vésett arca az elmúlt évtizedekben azonban eltűnt, így egy aranykezű környékbeli évekkel ezelőtt egy majolika Szűz Mária-arccal helyettesítette:

Fekete Anita / Facebook

A fehér tondó, azaz kör formájú dombormű legalább kilenc éve díszíti már az eső, hó és szél által egyaránt koptatott keresztet, egy 2013 májusában készült fotón ugyanis már jól látszik.