Fotósorozat készült a balatoni nyaralók legérdekesebb kerítéseiből

Fémrudakból hajlított vitorlások, halak, napozó nők és hétágra sütő nap – a hatvanas és hetvenes évek hétvégi pihenéséhez ezek a kerítésminták is hozzátartoztak.

A hatvanas-hetvenes években gombamód szaporodó pihenőházak néhány kivételtől eltekintve típustervek épültek, így tulajdonosaik minden lehetőséget megpróbáltak megragadni arra, hogy egyedivé tegyék a nyaralójukat.

Kitűnő lehetőséget nyújtott erre az egyedi kerítések készítése, vagy épp egy erre képes mesteremberrel való elkészíttetése, amit sokan ki is használtak – ezekből a munkákból merít most a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program részeként nemrégiben megszületett fotósorozat, ami

értékmentő jelleggel, a Lackó Dezső múzeum néprajzkutatója, Törő Balázs segítségével tárja fel a Bakony-Balaton régió eltűnőfélben lévő érdekes kerítéseit, de az építészek és művészek a közönség figyelmét is fel kívánják hívni az érdekes formákra

– olvasható a Formákon túl nevet kapott kampány közleményében.

Varga Marietta és Schmal Fülöp
Varga Marietta és Schmal Fülöp
Varga Marietta és Schmal Fülöp
Varga Marietta és Schmal Fülöp
Varga Marietta és Schmal Fülöp
Varga Marietta és Schmal Fülöp
Varga Marietta és Schmal Fülöp
Varga Marietta és Schmal Fülöp

A projekt Varga Marietta és Schmal Fülöp fotóival indult el – ezek itt, a galériában láthatók – , de a szervezők a formakontul@veszprembalaton2023.hu e-mail címen, illetve hivatalos Facebook- és Instagram-oldalukon is várják a környéket jól ismerő lakók, nyaraló családok, vagy épp kíváncsi felfedezők képeit is.

Nem csak a Balatonnál

Hasonló – főleg betonvasból – készült kerítések az ország egész területén láthatók, de a vasrudakat másképpen is hasznosították: homlokzatra erősített díszekké, virágtartóvá, vagy épp ablakráccsá váltak. Ezek közül néhány évvel ezelőtt mutattunk be egy nagyobb merítést, sőt, egy Rákospalota határán lévő mesekerítést – rajta Mirr-murral, Doktor Bubóval, illetve a klasszikus amerikai rajzfilmsorozatok legikonikusabb szereplőivel –, illetve a 23. zsoltár kottáját mutató zuglói ablakrácsot is megnéztük közelről.