Veszélyhelyzetben Kásler dönthet a Nemzeti Kulturális Alap támogatásairól

Nem kell hozzá a pénzügyminiszter jóváhagyása.

Szerda este jelent meg az a friss kormányrendelet, amely szerint a következő bő két hónapban úgy használhatják fel a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) teljes költségvetési maradványát „a veszélyhelyzetből eredő, a kulturális ágazatot érintő hátrányos következmények enyhítése érdekében kulturális támogatási célokra”, hogy ehhez az államháztartási törvénytől eltérően „az államháztartásért felelős miniszter hozzájárulása nem szükséges”. A rendeletet elsőként a hvg.hu vette észre.

Noha Varga Mihály pénzügyminiszter is jelen lesz azokon a kormányüléseken, ahol az egyedi támogatásokról döntenek, a döntés végrehajtása kizárólag Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter hatásköre. Kásler a támogatás részletes feltételeinek meghatározására, továbbá a támogatott célok megvalósításáról szóló szakmai beszámolók ellenőrzésére ideiglenes szakmai kollégiumot hoz létre.

A rendeletben leírják, hogy a veszélyhelyzeti felhatalmazással élve eltérhetnek a törvényi előírásoktól, így kulturális örökségvédelem alá nem eső, de kulturális célú építési beruházás, felújítás is támogatható. Az elvi döntéshez egyelőre nem társult konkrétum, így még nem tudni, ki vagy milyen szervezet mennyi pénzt fog kapni rendkívüli eljárás keretében. A rendelet május 23-ig érvényes.

Kásler Miklós legutóbbi egyedi döntése alapján 12 millió forinttal támogatta a „magyar ethnofitness edzésforma” kidolgozását, az azonban nem derült ki, ez pontosan micsoda.